Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dat gaat snel: een op de drie pinbetalingen is contactloos

Beeld © ANP

Contactloos betalen is nog steeds snel aan populariteit aan het winnen. In juni 2017 tikten we ruim 113 miljoen keer af.

De opmars van contactloos betalen is voorlopig nog niet te stoppen, blijkt uit gegevens van Betaalvereniging Nederland. Van alle pinbetalingen in juni 2017 was ruim een op de drie via de contactloze chip. Dat was in februari 2017 nog een op de vier en februari 2016 slechts een op de acht.

Meer dan een miljard

Tel je alle betalingen bij elkaar op, dan zijn er al ruim 1,3 miljard betalingen gedaan in Nederland.

Volgens Betaalvereniging Nederland zet de stijgende lijn zich voort met 5 tot 10 procent per maand. Afgelopen juni werd er ruim 113 miljoen contactloos betaald, in januari van dit jaar was dit nog 77 miljoen.

Thumbnail
De blauwe staafdiagram is het aantal betalingen per maand, de oranje lijn het aantal betalingen opgeteld.

Ook smartphonebetaling groeit

Naast het afrekenen met de pinpas, kunnen sommige Nederlanders ook betalen via de NFC-chip in hun smartphone.

Mobiel contactloos betalen gebeurt nu met 270.000 smartphones, 70.000 meer dan in februari. De verwachting van Betaalvereniging Nederland is dat dit aantal groeit tot 400.000 smartphones eind dit jaar.

De reden dat het nog niet echt van de grond komt, is dat weinig mensen de juiste combinatie van provider en telefoon hebben. Ook zijn iPhone's uitgesloten omdat Apple zijn NFC-chip alleen gebruikt voor Apple-producten, banken krijgen geen toegang.

ABN Amro presenteerde eerder een proef met contactloos betalen via een ring. Techverslaggever Bram van Dijk testte hem uit.