Geld en Werk

Nederland barst van snelgroeiende bedrijven

11 november 2015 12:00

Nederland draait mee in de Europese top als het gaat om het aantal snelgroeiende bedrijven, zogenoemde scale-ups. Tussen 2011 en 2014 hebben deze bedrijven 70.000 fulltime arbeidsplaatsen gecreëerd.

Dat blijkt uit de ScaleUp Dashboard van de Erasmus Universiteit. Uit het rapport, dat jaarlijks moet gaan verschijnen, blijkt dat in Nederland 5,4 procent van de bedrijven snel groeit. En daarmee doen we het beter dan andere landen die bekend staan om hun vele scale-ups.

In het Verenigd Koninkrijk moeten ze het bijvoorbeeld doen met slechts 4,6 procent en Frankrijk en Duitsland doe het nog iets minder goed.

De groei is eruit
Onder scale-ups worden bedrijven verstaan die in een jaar tijd een omzet- of werkgelegenheidsgroei laten zien van tenminste 20 procent. Ook moeten scale-ups aan de basisvoorwaarde voldoen dat ze minimaal 5 miljoen omzet draaien of minstens 10 medewerkers in dienst hebben.

Maar hoe goed onze uitgangspositie ook is, uitgaande van het percentage van 5,4 procent, is er zeker ook reden voor ongerustheid. Het aantal snelgroeiende bedrijven daalt namelijk in rap tempo.

In 2008 was namelijk het relatieve aantal scale-ups nog 11 procent van het totaal aantal bedrijven dat aan de basisvoorwaarden voldoet. De afgelopen jaren is dat aantal steeds kleiner geworden. Dat is gezien de crisis niet zo vreemd, maar de daling zette ook in 2014 nog door.

Wat de onderzoekers betreft zou de doelstelling voor de komende drie jaar moeten zijn om 1 procent meer snelle groeiers te creëren.

Opschalen doe je in de Randstad
De beste plek voor een snelgroeiend bedrijf is overduidelijk de Randstad. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de meeste groeiers gevestigd. Ook Eindhoven staat in het toplijstje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore