Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Zorggoeroe start eigen 'betaalbare' zorgverzekering

13 november 2015 15:55 Aangepast: 13 november 2015 18:01
Beeld © ANP

De succesvolle zorgondernemer Jos de Blok van Buurtzorg Nederland gaat de strijd aan met commerciële zorgverzekeraars. Zonder dure managementslagen of commercie en mét veel keuzevrijheid, aldus De Blok. “We gaan een aantal zaken wezenlijk anders doen.”

De buurtzorgbaas wil met zijn nieuwe zorgverzekering terug naar de basis. Dus geen omslachtige polissen of bakken aan bureaucratie.  Het moet weer draaien om de patiënt zelf. De zorg moet centraal staan en De Blok belooft veel keuzevrijheid. Dat moet bij ‘Zorgeloos’ uitmonden in slechts één of twee overzichtelijke polissen, beschikbaar vanaf 1 januari 2017.

Volgens de ondernemer gaat er veel verkeerd bij het huidige systeem van zorgverzekeraars. Ze zijn te veel met kostenbeheersing bezig en vrijwel nooit met de tevredenheid van patiënten. “Het gaat alleen maar over geld en volumes. Dat levert veel frustratie en regeldruk op waar ook weer veel geld in gaat zitten. We gaan een aantal zaken wezenlijk anders doen. Om te beginnen de dialoog te starten met patiëntengroepen én de professionele zorgverleners”, legt De Blok uit aan RTL Z.

Kosten reduceren
De nieuwe zorgverzekeraar gooit het over een andere boeg. De Blok en zijn team vinden dat een zorgverzekeraar een actieve rol moet spelen in het reduceren van de zorgkosten. Preventie is een speerpunt, met de nadruk op gezonde voeding en beweging. Daarnaast wil hij, net zoals bij Buurtzorg, alle overheadkosten vermijden. Vereenvoudigen, noemt hij dat.

De Blok, een econoom die verpleger werd, heeft het sowieso niet zo op managers. Tot genoegen van zijn personeel: Buurtzorg Nederland werd ook dit jaar gewaardeerd als de beste werkgever van ons land. Werknemers zijn blij met de organisatie en hun rol daarin. Het bedrijf groeide sinds 2006 van 4 naar bijna 10.000 wijkverpleegkundigen die eigen baas zijn.

Geld terug
Ook de verzekerden zijn straks bij hem weer eigen baas, zegt De Blok. Zij worden nauw betrokken bij de invulling van hun polis en moeten zo weer echt snappen hoe hun zorgverzekering in elkaar steekt. De Blok: "Er zijn nu 1500 polissen! Wij brengen het terug naar één of twee betaalbare polissen met aanvullende verzekeringen, waarbij we alle kosten gaan drukken. En als er dan uiteindelijk geld overblijft, gaat dat terug naar de verzekerden."

Thom Meens van Patiëntenfederatie NPCF bevestigt dat er veel mensen zijn die klagen dat zij hun polis niet begrijpen. "Vooral achteraf. Dus er moet absoluut worden gesnoeid in het poliswoud, dat is geen slecht idee" zegt Meens. Hij betwijfelt wel of het zo verstandig is om er weer een polis bij te krijgen. 

Daarnaast is kapitaal essentieel, zegt Meens. "Stel je hebt als nieuwe verzekeraar straks 100.000 klanten. Als veel daarvan kanker krijgen en het kapitaal ontbreekt, heb je echt een probleem."

Bij de NPCF, die ruim 160 patiëntenverenigingen vertegenwoordigt, klagen veel dokters over bureaucratie. Meens: "Terwijl een Raad van Bestuur van een ziekenhuis wordt verweten alleen te kijken naar de kosten. Wij maken ons vooral zorgen over patiënten die hun eigen zorg willen regelen. Die regeldruk is enorm."    

Steun
Het nieuwe initiatief van De Blok krijgt steun van meer mensen die kritiek hebben op het huidige systeem van zorgverzekeraars. Dat zijn onder meer hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, econoom Marcel Canoy en organisatieadviseur Mathieu Weggeman. Op 3 december ontvouwen zij hun plannen in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore