Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Het vakantiegeld komt er aan en we geven het weer uit

Met Polarsteps kunnen reizigers hun reis vastgelegen Beeld © Getty

Het vakantiegeld wordt volgende week weer gestort. En wat blijkt: de meeste mensen geven het extraatje direct uit, in plaats van het op een spaarrekening te zetten of om schulden af te lossen.

Dat concludeert het economisch bureau van ING op basis van een enquête onder tienduizenden respondenten.

Twee van de drie ontvangers is van plan het extra geld, dat veel Nederlanders over een week ontvangen, niet in de portemonnee te laten zitten. Volgens deskundigen van de bank geven Nederlanders het geld de laatste jaren telkens iets makkelijker uit. Het gaat economisch immers weer beter en het vertrouwen neemt toe.

Spenderen aan vakantie

Van de mensen die vakantiegeld ontvangen, spendeert 38 procent het daadwerkelijk aan vakantie, 27 procent geeft het uit aan andere zaken. Terwijl de groep die het geld aan vakantie zegt uit te geven de afgelopen twee jaar licht is gedaald, zeggen steeds meer mensen dat ze het geld spenderen aan andere zaken.

Ruim één op de drie respondenten (35 procent) geeft het geld niet uit, maar zet het opzij of gebruikt het om schulden af te lossen. Deze laatste groep wordt langzaam kleiner. Drie jaar terug gebruikte volgens ING nog zo'n 40 procent van de mensen hun vakantiegeld om de buffers aan te vullen.

Dat het vakantiegeld weer meer rolt, wil overigens niet zeggen dat mensen dit ook daadwerkelijk aan op reis gaan of uitjes spenderen. Een deel van de ondervraagden zegt het bedrag aan andere zaken te besteden.

Meer op rtlnieuws.nl: