Geld en Werk

Oude villa Frits Philips wordt pop-up restaurant

25 februari 2017 12:31 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © landgoeddewielewaal.com

De oude miljoenenvilla van Frits Philips wordt tijdelijk een pop-up restaurant. Gasten worden opgehaald in een golfkarretje door een butler en schuiven na een rondleiding over het landgoed aan voor een driegangenlunch.

Het landgoed werd tussen 1934 en zijn dood in 2005 door Frits Philips bewoond. Vorig jaar werd het te koop gezet door de huidige eigenaar.

De makelaar publiceerde jaloersmakende foto's waarop te zien is dat het huis onder andere een gigantische wijnkelder heeft en nog de oude herenkamer van Frits Philips bevat.

'Nooit gedacht dat het zou lukken'

Zelf even een sigaartje opsteken na de maaltijd, is niet mogelijk. Gasten krijgen voor de lunch wel een rondleiding over het landgoed van 325 hectare. Daarna staan er drie gangen klaar in een paviljoen op het gazon, op sommige dagen wordt de maaltijd bereidt door een Michellinsterrenkok.

Het idee voor het restaurant ontstond tijdens een brainstorm, zegt initiatiefnemer Maarten Strijbos​ van concept- en marketingbureau No-Xcuse. "We hebben altijd 1000 ideeën en er sterven 999 een vroege dood. We dachten niet dat het zou lukken, maar dat pakte toch anders uit."

Thee drinken op het bankje van Frits Philips

Het is bijzonder dat de poort open gaat voor publiek, want tot nu toe is het altijd in privébezit geweest. "We kwamen in contact met de eigenaar en die had zoiets van 'Hmm, moet ik hieraan beginnen'?" Het overtuigende argument was dat het evenement voor en door Eindhovenaren georganiseerd werd, vertelt hij. In de stad is de villa erg bekend, vooral vanwege de bijzondere oorspronkelijke eigenaar.

Het gebouw werd in 1943 door Frits Philips gebouwd. Hij was de laatste telg van de familie Philips die leiding gaf aan de multinational. Philips drukte tijdens zijn leven een grote stempel op Eindhoven en werd uitgeroepen tot ereburger.

Na zijn dood kwam het landgoed in handen van ondernemer Marc Brouwers. Die renoveerde het volledig, maar liet specifieke zaken in stand. "Buiten staat bijvoorbeeld nog het bankje waar Frits Philips altijd zijn kopje thee dronk", vertelt Strijbos.

Verrast door landelijke interesse

Het is niet mogelijk om daadwerkelijk in het huis zelf te kijken. "De eigenaar is erg gesteld op zijn privacy, en terecht." Om te voorkomen dat gasten op het gigantische landgoed verdwalen, mag je daarom ook niet vrij door het gebied dwalen. "Maar we gaan bijvoorbeeld langs de 120 jaar oude azalealaan die in de eerste twee weken van mei, als wij open zijn, in bloei staat. Het landgoed is heel bijzonder", zegt hij.

Strijbos is verrast door de landelijke interesse in het gebouw. "Mensen uit het hele land reserveren een tafel. We zijn een lokale organisatie en dachten eigenlijk aan Eindhovenaren, maar de bijzondere geschiedenis spreekt iedereen aan." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van