Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Banken zitten niet meer te wachten op je vakantiegeld

Beeld © ANP

Ieder jaar rond deze tijd staat het vakantiegeld weer op je rekening. Fijn, plotseling heb je er meer geld bij. Maar wat moet je ermee? Door de lage rente is sparen helemaal niet meer zo aantrekkelijk. Bovendien zitten banken helemaal niet op je geld te wachten.

De banksaldi van Nederlandse huishoudens nemen zo vlak voor de zomer in één klap flink toe, omdat er in mei volgens ING zo’n 15 tot 20 miljard euro aan vakantiegeld wordt uitgekeerd.

Cadeaus

Vroeger wilden banken dat vakantiegeld maar wat graag hebben. En ze gaven allerlei cadeautjes weg om dat voor elkaar te krijgen. Een iPad, kans op 1000 euro extra spaargeld, of een cadeaubon van de Bijenkorf, het was heel gewoon.

Extraatjes verdwenen

Nu zijn die extraatjes zo goed als verdwenen. Dat komt omdat het hebben van veel spaartegoeden voor banken onvoordelig is. Banken gebruiken geld van spaarders onder andere om uit te lenen, aan bijvoorbeeld het MKB. Maar de vraag naar die leningen is beperkt. Daarom moeten banken een deel van het spaargeld stallen bij de Europese Centrale Bank. Maar die hanteert daar een negatieve rente voor. Kortom: het aantrekken van spaargeld kost de banken nu meer dan het ze oplevert.

Van de drie grootbanken − ABN Amro, Rabobank, en ING − heeft alleen die laatste nog een actie die specifiek gericht is op het vakantiegeld, blijkt uit een inventarisatie van Spaarrente.nl.

En zelfs die actie is op zijn zachtst gezegd mager. Vorig jaar kregen spaarders van ING een Rituals-pakket. Opende je een nieuwe spaarrekening, dan kreeg je extra rente. Maar dit jaar is er bij die bank alleen nog een kortingskaart voor een aantal uitjes.

Twee mokken

Bij kleinere banken zoals ASN Bank en RegioBank wordt een boom geplant als je en nieuwe spaarrekening opent. Bij Regiobank krijg je twee van dit soort mokken als je minimaal 750 euro spaart.

Voor de cadeaus hoef je het dus niet meer te doen. Bovendien kun je je afvragen of het überhaupt nog verstandig is om je vakantiegeld op te potten.

"Op dit moment krijg je een hele lage spaarrente bij de bank. Dan moet je je afvragen of sparen wel de beste bestemming is voor je vakantiegeld", zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. "Dan kun je misschien beter je schulden aflossen, of beginnen met sparen voor je pensioen. Of natuurlijk gewoon op vakantie gaan."