Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vakantiegeld gaat eindelijk weer op aan… jawel, vakantie!

Beeld © Archieffoto ANP

De soepel draaiende economie en de dalende werkloosheid zorgen ervoor dat de meeste consumenten het vakantiegeld weer uitgeven in plaats van het op de spaarrekening te zetten of er schulden mee af te lossen.

Van de mensen die hun vakantiegeld, minstens 8 procent van je bruto jaarsalaris, uitgeven (ruim 60 procent), doet het grootste gedeelte dat dit jaar ook weer aan waar het oorspronkelijk voor bedoeld was: op vakantie gaan. Vier op de tien Nederlanders boekt er een paar weekjes zon in Zuid-Europa of regen in eigen land van, blijkt uit een onderzoek van het Economisch Bureau van ING.

Jongeren sparen liever

Opmerkelijk: van de groep die liever nog even op safe speelt door het jaarlijkse extraatje te sparen of er schulden mee af te lossen, is het grootste gedeelte tussen de twintig en veertig jaar oud. De verklaring volgens de economen: ouderen hadden grotere buffers om de economisch magere jaren goed door te komen.

Thumbnail

Daarnaast is sparen belangrijk voor twintigers en dertigers die een woning willen kopen. Door de strengere hypotheekregels moeten zij steeds meer eigen geld inbrengen bij de hun eerste woningaankoop. 

Lees ook: Banken zitten niet meer te wachten op je vakantiegeld

Dit is een artikel van