Geld en Werk

Vleessector blijft kiezen voor 'foute soja'

01 juni 2015 16:25 Aangepast: 06 september 2015 17:07

De vee- en diervoederindustrie lukt het niet om in 2015 af te stappen van ‘foute soja’. Dat blijkt uit een brief van LTO Nederland aan staatsecretaris Dijksma in handen van RTL Z. Duurzame soja is nog te duur voor boeren.

Soja is een veelgebruikt gewas voor ons eigen eten en voor de voeding van bijvoorbeeld koeien en varkens. Door een stijgende bevolkingsgroei, met name in opkomende landen zoals China, is er steeds meer soja nodig. Vaak worden voor de teelt bossen in Zuid-Amerika gekapt, met negatieve gevolgen voor het klimaat en biodiversiteit (voldoende diversiteit in plantensoorten).

Duurzaam is niet populair
In 2011 tekende daarom vijftien bedrijven organisaties, waaronder de vee- en diervoedersector, een intentieverklaring om alleen nog maar verantwoorde soja in te kopen, waarbij waardevolle natuur (zoals bos in de Amazone) wordt gespaard. De totale benodigde investering werd geschat op 7 miljoen euro, waarvan de helft voor rekening kwam van het bedrijfsleven en de andere helft van de overheid.

De vee- en diervoedersector zegt die deadline niet te halen. Volgens LTO is er onvoldoende vraag naar duurzame soja in het buitenland. Tweederde van de Nederlandse productie is voor export. "Eenzijdig verhogen van de standaard naar duurzame soja zet Nederland BV dus economisch op achterstand," aldus LTO Nederland in de brief. Vooralsnog is duurzame soja dus nog te duur en is een boer die er wel voor kiest 'een dief van zijn eigen portemonnee'.

ZIE OOK: Unilever en Solidaridad steunen boeren

Dat Nederlandse boeren een meerprijs zouden moeten betalen is volgens het Wereld Natuur Fonds geen valide argument. "Een ton verantwoord geteelde soja is slechts 2 euro duurder dan soja waar mogelijk waardevol bos voor is gekapt of arbeiders voor zijn uitgebuit. Dat betekent dat een ei van een kip die is gevoerd met verantwoorde soja slechts 0,01 eurocent duurder is."

Voorbeeld aan zuivelindustrie
Volgens het WNF kan de veesector een voorbeelden nemen aan de zuivelindustrie. "Die bewijst dat het bedrijfsleven wel degelijk verantwoordelijkheid kan nemen. De zuivelsector gebruikt sinds 1 januari alleen nog veevoer met verantwoorde soja, óók voor hun exportproducten."

Maar volgens een woordvoerder van LTO kun je die twee sectoren niet zo gemakkelijk vergelijken. "In de zuivelsector is de macht veel meer geconcentreerd en kan zo'n plan gemakkelijker worden uitgevoerd. De vee- en diervoedersector is gefragmenteerd. Dan is de hele keten verduurzamen veel ingewikkelder."

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore