Geld en Werk

ABN: Over tien jaar zijn we minder afhankelijk van soja

09 december 2015 06:00 Aangepast: 10 december 2015 14:19
Beeld © ANP

Over een jaar of tien zijn we een stuk minder afhankelijk van soja voor veevoer, zegt ABN Amro. In een rapport schrijft de bank dat er steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar worden, zoals raapzaad en Europese soja.

De meeste sojabonen die in diervoer verwerkt worden, komt uit Zuid-Amerikaanse landen. Voor de teelt worden enorme stukken tropisch bos gekapt en gaan unieke savannes tegen de vlakte, schrijft Milieudefensie. Nederland is na China de grootste importeur van het voedsel en voert jaarlijks zo’n negen miljoen ton in, alhoewel ongeveer twee derde weer doorgevoerd wordt. De veehouderij gebruikt jaarlijks ongeveer één miljoen ton soja voor veevoer.

Over tien jaar is het mogelijk om de Nederlandse soja-import te beperken, mits er langzaam stappen gezet worden om alternatieven te ontwikkelen, schrijft de bank. Op dit moment is de verbouw vaak nog onrendabel, maar door innovatie van bewerkingsprocessen en de veredeling van eiwitrijke gewassen, kan dit veranderen.

Eitwitgehalte verhogen
Als voorbeeld noemt ABN Amro het verhogen van het eiwitgehalte in bestaande gewassen. Zo kunnen bestaande planten, zoals Europese soja, bonen, lupinen, gras en erwten door veredeling aantrekkelijker worden.

Daarnaast kan ook de robuustheid van de teelt van deze gewassen verbeterd worden. "Op dit moment is de eiwitwinning uit zonnepitten, raapzaad, tarwe en maïs het meest kansrijk. Deze producten worden nu al gebruikt in veevoer in veel diercategorieën", vertelt Wilbert Hilkens, Sector Manager Dierlijke Productie van ABN AMRO.

'Alternatieven combineren'
Volgens hem is het vooral belangrijk om al deze alternatieven te combineren. "Door onderzoek en veredeling kan het aandeel hiervan worden vergroot en de soja-import uit Zuid-Amerika op den duur vervangen." 

De vee- en diervoedersector probeert al langer het gebruik van 'foute soja' te beperken, maar dat blijkt nog best lastig. In 2011 tekende vijftien bedrijven en organisaties een intentieverklaring om vanaf 2015 alleen nog maar verantwoorde soja in te kopen, waarbij waardevolle natuur wordt gespaard. Die deadline werd niet gehaald

'Plannen zijn bijzonder slap'
Milieudefensie is blij dat ABNAmro inziet dat we moeten stoppen met foute importsoja, maar de plannen van de bank zijn nog wel bijzonder slap. "De wereld staat in brand. Ontbossing draagt sterk bij aan klimaatverandering en zeldzame planten en dieren verdwijnen voorgoed", zegt campagneleider Jacomijn Pluimers.

Hij benadrukt dat de industrie op grote schaal de omslag moeten maken van importsoja naar regionaal veevoer en dat dit ook mogelijk is. "ABN neemt er tien jaar de tijd voor en legt daarmee de rekening neer bij landen in het zuiden en toekomstige generaties. Over tien jaar zijn grote delen van het oerwoud op aarde door soja verdrongen, daarom is nu een ander beleid nodig, ook bij de ABNAmro."

Al een aantal Nederlandse experimenten 
Op dit moment wordt er wel geëxperimenteerd met alternatieve gewassen in Nederland. Coöperatie Agrifirm claimde in 2014 de primeur te hebben van de verbouw van soja en in Duitsland oogstte een ander bedrijf in 2013 al voor het eerst de bonen. De peulvrucht dient als grondstof voor de veehouderij, veevoer en in sojaproducten, zoals sojaolie.

In het Gelderse Randwijk wordt daarnaast bijvoorbeeld lupine geteeld, een ander duurzaam alternatief. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore