Geld en Werk

De Rabobank is nu één bank

02 december 2015 21:47 Aangepast: 03 december 2015 06:41
Beeld © ANP

De lokale banken van Rabobank fuseren volgende maand tot één financieel concern met één bankvergunning en één balans. De 106 lokale banken hebben hier woensdagavond mee ingestemd.

Daarmee geven de lokale banken in feite hun juridische en financiële zelfstandigheid op en ontstaat uit een kluwen van onafhankelijke banken met elk hun eigen bankvergunning één coöperatieve Rabobank, onder leiding van de vorig jaar oktober aangetreden bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. De raad van bestuur, die zetelt op het hoofdkantoor in Utrecht, kan daardoor bijvoorbeeld sneller ingrijpen als een lokale bank financieel slecht presteert.

Volgens het bestuur van Rabobank is de huidige organisatiestructuur van de onderneming op termijn niet houdbaar, met het oog op toekomstige eisen van toezichthouders als de Europees Centrale Bank (ECB).

De Rabo bestond uit 106 coöperaties, dat worden er één. "De lokale Rabobanken zijn en blijven het kloppend hart van deze coöperatie", aldus Draijer. "De invloed en zeggenschap van leden is sterker dan voorheen. Elke lokale Rabobank krijgt een rechtstreekse vertegenwoordiging namens de leden in het hoogste orgaan van de coöperatie, de algemene ledenraad, waar onder meer de strategie van de gehele Rabobank wordt bepaald." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore