Geld en Werk

Musea: meer bezoekers, maar problemen nemen toe

10 december 2015 06:30 Aangepast: 04 augustus 2017 10:30
In totaal heeft 70 procent van de musea last van het teruglopende aantal subsidies Beeld © ANP

Het gaat goed met musea: in 2014 waren er 26 miljoen bezoekers, dat zijn er 2,7 miljoen meer dan vorig jaar. Ondanks deze stijging, maakt een aantal toch verlies vanwege het teruglopende aantal subsidies, zegt de Museumvereniging.

In totaal zag 70 procent van de musea het aantal subsidies slinken. Dat komt omdat steeds meer gemeenten bezuinigen en daarom de geldkraan dichtdraaien, blijkt uit het rapport Museumcijfers 2014 naar aanleiding van een jaarlijks onderzoek onder 415 musea.

Deze organisaties slagen er daarmee niet in om de klappen op te vangen, zelfs als ze bezuinigen op hun bedrijfsvoering. Het gaat al langer slecht met de extra inkomenspotjes want vorige maand bleek ook al dat grote bedrijven niet zoveel zin meer hebben om de portemonnee te trekken. Zelfs een sterk merk als het Van Gogh Museum in Amsterdam kon geen hoofdsponsor vinden voor zijn toptentoonstelling Munch-Van Gogh.

Kleine groep redt het wel prima
Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws: een kleine groep musea redt het wel zelfstandig. Ook lukt het over het algemeen steeds vaker voor de organisaties om eigen inkomsten te vergaren. Sectorbreed zijn ze er tussen 2011 en 2014 in geslaagd om hun eigen inkomsten met 29 procent te vergroten, ondanks de economische crisis. 

De inkomsten uit entreegelden zijn de belangrijkste bron, maar ook opbrengsten uit horeca, winkel en sponsoring dragen bij. Ten slotte valt op dat van grote musea met een omzet van meer dan 3,2 miljoen euro 81 procent van het personeel betaald wordt. Kleine musea die meer dan 400.000 euro per jaar verdienen leunen voor 18 procent op betaald personeel. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore