Geld en Werk

Moeizame zoektocht musea naar sponsors

26 november 2015 08:18 Aangepast: 26 november 2015 09:20
Beeld © ANP

Musea hebben grote moeite om sponsors te vinden voor hun tentoonstellingen. Grote bedrijven stopten hun bijdragen vaak vanwege de economische crisis, maar ook nu die voorbij is, zijn ze niet happig om musea financieel te ondersteunen.

"Sponsoring waarbij een bedrijf een zak geld geeft voor een tentoonstelling, in ruil voor naamsvermelding, is een aflopende zaak", zegt Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging in Trouw. Ook de directeur van het Groninger Museum denkt niet dat sponsoren nog op dezelfde schaal als voor de crisis zullen sponsoren. Zelfs een sterk merk als het Van Gogh Museum in Amsterdam kon geen hoofdsponsor vinden voor zijn toptentoonstelling Munch-Van Gogh.

Musea proberen nu op andere manieren geld uit de markt te halen. Zo gaan ze in het buitenland de boer op met hun exposities, proberen ze particulieren aan zich te binden door ledenkringen op te zetten en laten ze zich door bedrijven in natura sponsoren. Zo leent verffabrikant AkzoNobel haar onderzoekers uit aan het Van Goghmuseum om onderzoek te doen. En de Japanse zonnebloemproducent Takii leverde zaden voor het zonnebloemendoolhof bij de ingang van het museum, schrijft de krant.

Businessclub
Want bedrijven zijn dan wellicht minder scheutig met het doneren van grote geldbedragen, ze verbinden maar al te graag hun naam aan een musea, blijkt uit de rondgang van Trouw. Bij het Boijmans Museum is er zelfs een businessclub, waar bedrijven zich bij aan kunnen sluiten, net als bij voetbalclubs. In ruil voor hun financiële steun organiseert het museum onder meer rondleidingen voor relaties van de bedrijven.

Daarnaast moeten de musea het hebben van de kaartverkoop en merchandise. En dat gaat dankzij de ene na de andere grote tentoonstelling best goed, het aantal museumbezoekers blijft stijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore