Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ontslagen bankiers komen maar moeilijk aan de bak

Bankmedewerkers die wél snel werk vinden, moet daarvoor een carrièreswitch maken

Meer dan de helft van de ontslagen bankmedewerkers vindt geen nieuwe baan voordat zijn WW afloopt, blijkt uit gegevens die UWV voor RTL Z opzocht. Uit de cijfers blijkt ook dat het overgrote deel niet meer in zijn eigen branche aan de slag gaat.

Gemiddeld vindt 62 procent van de werklozen in de periode dat ze een WW-uitkering ontvangen een nieuwe baan, blijkt uit cijfers van de uitkeringsinstantie. Het aantal bankiers dat snel weer aan de slag gaat, is tien procent lager.

Bankmedewerkers die wél snel werk vinden, moet daarvoor een carrièreswitch maken. Slechts 12,9 procent gaat weer aan de slag bij een beleggingsmaatschappij, effectenhandelsbedrijf of administratiekantoor.

De kans dat een ontslagen bankier weer binnen zijn eigen sector aan de bak komt is klein; zeven procent vindt een baan in de financiële dienstverlening. Een even groot percentage gaat aan de slag via een uitzendbureau en 3,6 procent solliciteert met succes in de gezondheidszorg, welzijn of cultuur. 

Grote reorganisaties
Afgelopen jaren verloren ongeveer 27000 bankiers hun baan wegens reorganisaties. De Rabobank ontsloeg de meeste mensen: zo'n 23000. Bij ABN Amro ​verdwenen sinds 2008 ruim 8000 banen en ING schrapte er bijna 5000. 

De reorganisaties worden vooral veroorzaakt doordat het grootste deel van het contact met klanten voortaan via de website gaat. Daarnaast hebben de banken last van de financiële crisis