Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Blunder van ministerie: roetfilters mag je verwijderen

Beeld © ANP

Een pijnlijke blunder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Per ongeluk is wetgeving geschrapt die het strafbaar maakt om roetfilters van dieselauto’s te verwijderen.

Het ministerie hoopte met strenge controles op de aanwezigheid van die roetfilters nu juist een flinke slag te slaan bij het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Staatssecretaris Dijksma biecht de blunder op in een kamerbrief. Daarin meldt ze een lopend onderzoek naar methodes om bij de apk-keuring van dieselauto’s vast te stellen of roetfilters die door de fabriek zijn ingebouwd nog goed functioneren. Veel autobezitters laten die filter verwijderen, omdat vervanging duur is. Dat dit slecht is voor het milieu is deert ze niet.

Zo snel mogelijk corrigeren
Dijksma’s voorganger Mansveld schreef de kamer dat het verwijderen van roetfilters verboden is. Maar recent is gebleken dat een bepaling die dit verbod regelt op 1 januari 2015 is geschrapt bij wat Dijksma 'een opschoningsoperatie' noemt van 'alle zogenaamde dode regelgeving'. Dat is regelgeving die in de praktijk niet werd gehandhaafd en daardoor nutteloos was.

Dijksma spreekt van 'een omissie' die ze zo snel mogelijk wil corrigeren. Daarom zal begin volgend jaar een voorstel naar de kamer gaan op basis waarvan daadwerkelijk kan worden opgetreden tegen het verwijderen van roetfilters of het rijden in een auto met een verwijderd roetfilter.