Klimaattop: hoe groen wordt onze toekomst?

Start-up Bleeve maakt je huis duurzamer met open data

30 november 2015 19:00 Aangepast: 18 december 2015 09:12

Paul Geurts van Kessel zegde zijn baan op om met twee vrienden een platform te bouwen waarop je als particulier makkelijk kunt ontdekken hoe je je huis energiezuiniger maakt. "Alle technieken om energieneutraal te worden zijn er al, we moeten alleen opschalen."

Er is een groeiende groep woningeigenaren die hun huis duurzamer willen maken, blijkt uit verschillende onderzoeken. Maar in dat proces lopen ze tegen een hoop barrières aan, merkten Paul Geurts van Kessel (vooraan op de foto) en zijn compagnons. "De meeste mensen installeren niet maandelijks zonnepanelen, dus weten er maar weinig van. Je huis energiezuinig maken is nog steeds veel gedoe. Wat kun je precies doen met bijvoorbeeld 6000 euro? Welk type isolatie is optimaal voor je huis? Waar haal je het meeste rendement uit?"

Er moest nodig wat verbeterd worden in die markt, zag Geurts van Kessel. Daaruit kwam Bleeve voort, een platform waarop particulieren en aanbieders aan elkaar gematcht worden. En dat gaat niet zomaar: het platform gebruikt open data uit tien bronnen, onder andere het CBS en het Kadaster. Daarmee kan snel in kaart worden gebracht hoe mensen hun huis kunnen verduurzamen. "Uit die data kunnen we bijvoorbeeld opmaken van welk bouwjaar je huis is, hoe de positie ten opzichte van de zon is en wat het gemiddeld energieverbruik is in de wijk waar je woont."

Stichting DOEN
Hij vergelijkt het een beetje met taxi-app Uber, die de vraag en aanbod in de taximarkt op een datagedreven manier bij elkaar bracht. "We willen de markt transparanter maken, inzicht geven zonder dat er iemand bij je thuis langs hoeft te komen."

Bleeve startte in januari en heeft nu een negenkoppig team. Zo’n veertig installateurs zijn aangesloten - de dekking is landelijk - en daar komen er 1 of 2 per week bij. Bleeve verdient aan die installateurs, die een vergoeding afdragen als ze een klus krijgen via het platform. Twee impact investors - stichting DOEN en een familiefonds - zorgden voor het benodigde groeigeld voor de ontwikkeling, ‘ongeveer een half miljoen’.

Sociale prikkel
Mooie bonus: terwijl de mannen aan het ontwikkelen waren, kwamen ze erachter dat gemeentes ook baat hebben bij het platform. "Iemand zei tegen ons: 'wat jullie aan het bouwen zijn, dat is precies wat gemeentes moeten aanbieden aan hun inwoners'. Gemeentes moeten vanuit het Energierapport door rapporteren aan de overheid en bewoners wat er in hun gemeente wordt gedaan: hoeveel CO2 wordt bespaard, hoeveel zonnepanelen geïnstalleerd? We zijn toen snel contact gaan opnemen met de Vereniging van Gemeenten. Want we konden ons platform meteen uitbreiden met de info die zij erbij wilden hebben, zoals over lokale subsidies. Er zijn nu 32 gemeentes aangesloten, waaronder de gemeente Utrecht en Dordrecht."

Om het concept te verspreiden, zet Bleeve in op een ‘sociale prikkel’ bij mensen. "Het werkt een beetje zoals bij Dropbox: nodig je vrienden uit en krijg meer opslagruimte. Wij doen dat in deze markt: haal je je buren over om ook zonnepanelen te nemen, dan krijg je samen bijvoorbeeld 5 tot 10 procent korting op de installatiekosten. Klanten zijn ons belangrijkste marketinginstrument."

Innovatieslag: energieneutrale huizen
In een later stadium wil Bleeve ook in zee met grote partijen in de bankensector, die 'op een grote voorraad hypotheken' zitten. Maar vooralsnog mikt Bleeve vooral op particulieren. "Je huis is meer waard en wordt sneller verkocht als het energiezuinig is. Het levert meer rendement op dan spaarrente op dit moment, dus laat je je geld op de bank staan of investeer je het in je huis?"

Uiteindelijk hoopt Bleeve ook een rol te gaan spelen in het volledig energieneutraal maken van huizen. "Grote bouwbedrijven doen dat nu al: in een week tijd een huis zo verbouwen dat je geen energierekening meer hebt. Bij de BAM’s en Volker Wessels van deze wereld is een enorme innovatieslag gaande. Zij werken nu vooral met woningcorporaties, waarvoor ze in één keer duizenden huurhuizen kunnen aanpakken. Maar dat ga je op korte termijn ook steeds meer zien in de particuliere sector. Kleinere installateurs en aannemers kunnen profiteren van het werk dat daaruit voort komt."

Onafhankelijk
Daar zit ook een ideologische drijfveer achter: "We hoeven niet te gaan zitten wachten op een soort magisch technisch wonder dat alle klimaatproblemen gaat oplossen. De technieken om iets te doen zijn er nu al, zoals warmtepompen, isolatie en zonnepanelen. Alleen moeten we ze opschalen en efficiënt inzetten. Ik hoop dat we elk huis energieneutraal kunnen maken en onafhankelijk van fossiele brandstoffen."

En dat stopt niet bij de Nederlandse grens, als het aan Geurts van Kessel ligt. "Dit is pas het eerste land. We willen op zo groot mogelijke schaal vraag en aanbod bij elkaar brengen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore