Geld en Werk

Per heli naar je werk: in deze banen werk je op extreme hoogte

11 april 2017 12:01 Aangepast: 28 juli 2017 09:30
Beeld © ANP

Gezocht: secure werker met stalen zenuwen en vooral zónder hoogtevrees. Voor deze vier banen bevind je je dagelijks op extreme hoogte. "Eerst klim je naar vijfhonderd meter hoogte en dan begint je werkdag."

Hoogspanningsmasten

Presteer je goed onder hoogspanning? Overweeg dan een baan als installateur bij het elektriciteitsnetwerk. Officieel ben je dan een gespecialiseerde elektricien en klim je geregeld hoogspanningsmasten in. Volgens de Nationale Beroepengids ligt het salaris in Nederland op maximaal 2700 euro per maand. Maar dan word je misschien wel per helikopter op je werk afgezet..

Wolkenkrabbers

Glazenwassen is op zichzelf al geen ongevaarlijk werk. Maar een extra uitdaging wordt het als je ramen moet lappen op zeshonderd meter hoogte in de woestijn. In Nederland verdient een glazenwasser maximaal 2.500 euro per maand. Een verslaggever van BBC liep mee met speciaal opgeleide glazenwassers in Dubai. Om alle ramen van de Burj Khalifa te zemen, ben je drie maanden bezig. Dus zodra je klaar bent, kun je direct opnieuw beginnen.

Boomchirurg

Wie liever werkzaam is in de natuur dan in de stad, zou boomchirurg kunnen worden. Je bent op grote hoogte in de weer met een kettingzaag, dus zonder gevaren is deze baan niet. Wind is je grootste vijand. Overigens verdien je niet zoveel als een medisch chirurg; het maandsalaris schommelt tussen de 1.090 en 2.320 euro. Lijkt het je wat? Dan zou je werkdag er zo uit kunnen zien:

Klauteraar

Ben je technisch aangelegd en een klauteraar? Dan is dit misschien iets voor jou: reparateur van zendmasten. Televisie-, radio-, telefoontorens zijn honderden meters hoog en ook die moeten regelmatig worden onderhouden of gerepareerd. Dat doet de torenklimmer. Het bedrijf Kaal Masten in Oss heeft een vacature. Kaal Masten houdt de cao voor metaalbewerkingsbedrijf aan en daar hoor een salaris van rond de 2.000 euro bij.

Maar zonder gevaren is het niet. In 2008 bestempelde het Amerikaanse ministerie voor werkgelegenheid dit beroep nog tot het meest dodelijke werk. Het aantal doden is sindsdien afgenomen, maar het blijft link, vooral als de veiligheidslijn afgaat op vijfhonderd meter hoogte…

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van