Ga naar de inhoud
Klimaattop Parijs

'Vanmiddag stemming akkoord klimaattop'

Beeld © ANP

De onderhandelaars van de internationale klimaattop in Parijs zijn klaar met hun werk. Vanmiddag stemmen de ministers, als alles goed gaat, over een akkoord.

Er is twee weken gesproken over de tekst en alhoewel deze gebaseerd is op eerdere conceptteksten, is het nog niet duidelijk wat er precies in staat.

De landen krijgen om 11,30 uur het akkoord en hebben vervolgens een paar uur de tijd om deze te lezen. Daarna volgt de stemming. Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken die top leidt, is vol goede moed dat het akkoord vandaag definitief wordt. "Morgen presenteer ik een tekst die, denk ik, zal worden aangenomen", zei hij gisteren.

Dwarsliggers
Het was eigenlijk zelfs de bedoeling dat de top al op vrijdag zou eindigen, maar deze werd nog een dag verlengd. Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër van D66, zegt tegen het Financieele Dagblad dat vooral China, India en Saudi-Arabië de hakken in het zand zetten donderdagavond.

"Ze kwamen ineens met een spervuur aan kritiek", vertelt hij. "De vertaler kon het amper bijhouden, zo snel kwamen de bezwaren." China zou geen geld vrij willen maken om ontwikkelingslanden te assisteren. Ook wil het land dat bepaalde formuleringen minder specifiek zijn.

Kritiek
Saudi-Arabië profileerde zich juist als ontwikkelingsland en vond dat het eerder geld moest krijgen, dan betalen. In het akkoord is er ook een concreet doel opgenomen voor de maximale opwarming van de aarde: die mag volgens het concept op zijn hoogst op twee graden uitkomen. Het olieland verzette zich ineens tegen die tekst.

Als de bijna tweehonderd deelnemende landen er toch ineens niet meer samen uitkomen, dan zou de top nog een paar dagen uitgesteld kunnen worden. Sommige experts vinden de hele bijeenkomst trouwens overbodig. Emeritus hoogleraar geologie Salomon Kroonenberg zegt bijvoorbeeld: "Net zoals de 'weapons of mass destruction' van Saddam Hussein bestaat er ook geen klimaatprobleem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore