Klimaattop Parijs

Concept klimaattekst voorgelegd aan landen

12 december 2015 12:39 Aangepast: 04 augustus 2017 10:01
Laurent Fabius noemde de tekst in zijn speech 'ambitieus en gebalanceerd'. Beeld © ANP

De delegaties op de klimaattop in Parijs gaan vanmiddag mogelijk geschiedenis schrijven: de concepttekst van het klimaatakkoord is zojuist aan hen voorgelegd. Als de 196 landen geen bezwaren meer hebben, zou hij vanmiddag al aangenomen kunnen worden.

De voorzitter van de klimaattop en Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, noemde de tekst in zijn speech 'ambitieus en gebalanceerd'. Het concept is hier te lezen.

Nog nooit eerder werkten zoveel landen, partijen en bedrijven, samen aan een vergelijkbare tekst. Het klimaatakkoord is belangrijk, want de afspraken zijn bindend. In de tekst wordt onder andere opgenomen dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot een temperatuurstijging van twee graden en het streven van een beperking tot 1,5 graad.

Verdere belangrijke punten
In de tekst staan daarnaast onder andere ook maatregelen om eilanden te steunen in de strijd tegen de stijgende zeespiegel. Ook worden landen geholpen om hun bossen te behouden en moet iedereen  een duurzamere levensstijl gaan leven. "Dit akkoord heeft invloed op zowel ons voedsel, onze veiligheid, bescherming, gezondheid en uiteindelijk op de vrede", benadrukt hij.

In het akkoord staat daarnaast dat alle vertegenwoordigers zich ervan bewust zijn dat het voor arme landen langer duurt dan voor rijkere om snel te komen tot het hoogtepunt in de uitstoot. Ze streven ernaar dat er snel een einde komt aan de stijging van de uitstoot van broeikasgassen.

Arme landen
Voor de klimaatconferentie van 2025 hebben de partijen van de klimaatovereenkomst van Parijs samen als doel om elk jaar minimaal 100 miljard dollar (91 miljard euro) aan armere landen te geven die economisch moeite hebben om de doelen van de klimaatconferentie bij te benen.

Niet alle landen kregen honderd procent hun zin, dat zou onmogelijk zijn geweest, zei Fabius in zijn speech. "Toch kunnen alle delegaties met opgeheven hoofd naar huis. We moeten niet alleen naar onze eigen individuele eisen kijken, maar naar het grotere geheel. Vandaag is een dag van de waarheid. Voordat we de tekst bekijken en hem hopelijk goedkeuren, wil ik graag benadrukken dat deze overeenkomst nodig is voor de hele wereld."

Kopenhagen
De minister haalde ook de mislukte klimaatconferentie in Kopenhagen aan, waarna veel mensen de moed verloren en dachten dat een akkoord onmogelijk was. "Mensen hopen dat dit een tijdelijk falen was", zegt hij. De voorzitter benadrukt dat het juist daarom zeer belangrijk is dat de landen er nu wel uitkomen.

"We zijn burgers van de wereld, als we falen zullen onze kinderen dat niet begrijpen en niet vergeven. Houdt dat in gedachten. Gisteren werd ik herinnerd aan een quote van Nelson Mandela: 'Het ziet er altijd onmogelijk uit, tot het is gedaan'. Ik wil daar aan toevoegen: 'Niemand die alleen handelt, kan succesvol zijn. Succes bouwen we samen'. In deze zaal gaat u daarover beslissen. De wereld houdt zijn adem in, het rekent op ons."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore