Ga naar de inhoud
Klimaattop Parijs

Reacties concept klimaatakkoord: 'Verre van voldoende'

'Een gifpil is de afspraak dat landen zelf op moeten draaien voor de kosten' Beeld © ANP

Het klimaatverdrag in Parijs is een 'noodzakelijke belangrijke stap vooruit, maar om effectief klimaatverandering tegen te gaan zijn de afspraken verre van voldoende', zegt Milieudefensie in een reactie op het akkoord.

Vanmiddag kregen de 196 landen die aangesloten zijn bij de klimaatconferentie het concept verdrag. De bedoeling is dat daar vandaag nog over gestemd wordt. Als de tekst goedgekeurd wordt, is dat een historisch moment, want nog nooit eerder stemde zoveel landen voor een bindend akkoord.

Dat landen in het verdrag het belang van 1,5 graad temperatuurstijging erkennen is dan bemoedigend, vindt Milieudefensie. De organisatie noemt de afspraak dat de verantwoordelijkheid en compensatie voor de kosten van klimaatrampen niet vastgelegd zijn, 'een gifpijl'.

Arme landen draaien zelf voor de kosten op
Dat betekent dat arme landen zelf de kosten moeten dragen van rampen die ontstaan door klimaatverandering zoals overstromingen, verwoestijning, en droogtes. Milieudefensie roept landen op tekst aan te passen. "Arme landen mogen niet verantwoordelijk worden gemaakt voor een probleem dat ze niet veroorzaakt hebben."

Het akkoord schiet tekort, vindt ook Faiza Oulahsen, campagneleider van Greenpeace. "De ambities van alle landen samen gaan bij lange na niet ver genoeg om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Toch is het hoopvol dat deze nieuwe grens expliciet in het akkoord staat." 

Volgens haar kunnen en moeten wereldleiders nu hun conclusie uit trekken. "Het tijdperk van kolen, olie en gas loopt ten einde. Nu moet alles op alles worden gezet voor 100 procent duurzame energie in 2050. Alleen zo kunnen we levensgevaarlijke klimaatverandering een halt toe roepen."

Politieke reacties
Liesbeth van Tongeren van GroenLinks is iets positiever: 'Nieuwe tekst klimaatakkoord: geeft moed en hoop. Fossiel nu officieel deel van het verleden', twitterde ze. Het Kamerlid vindt het wel teleurstellend dat er niets over de lucht- en scheepvaart in staat. Partijgenoot Bas Eickhout van de Europese fractie sluit zich bij haar aan.

Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie spreekt van 'hoopvolle en ontroerende berichten'. "Laat geen land het wagen zich hiertegen te keren."

D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy vindt de nieuwe tekst 'sterk en gebalanceerd'.

Reactie Dijksma
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu, die bij de top aanwezig is, noemde de speech van de Franse minister van Buitenlandse Zaken 'een magisch moment', vertelde ze tegen RTL Nieuws. Ze is vol goede hoop dat het akkoord aangenomen gaat worden.