Geld en Werk

Particuliere beleggers keren massaal terug naar de beurs

10 november 2015 17:00 Aangepast: 11 november 2015 10:17
Beeld © ANP

De particuliere belegger is terug nu de beurs hoog staat. Sinds het dieptepunt in 2013 is het aantal particulieren dat geld steekt in aandelen met 50 procent toegenomen, volgens onderzoeksbureau Millward Brown. Er zijn nu rond de één miljoen beleggende huishoudens.

De stroom aan beleggers loopt op nu de AEX de afgelopen jaren is verdubbeld tot 500 punten.

Millward Brown verwacht dat het aantal beleggers snel verder zal stijgen. Die verwachting is gebaseerd op het economisch herstel en het groeiende consumentenvertrouwen. Daarnaast speelt ook mee dat de rente op een historisch laagtepunt staat. Vermogende particulieren zien hun spaargeld door inflatie en belasting in waarde verminderen. Vooral sinds de spaarrente onder de 1 procent is gedoken, zien banken weer veel particulieren naar de beurs komen.

Te laat naar de beurs
Uit onderstaande grafiek blijkt dat particuliere beleggers vaak te laat instappen. Op het moment dat aandelen heel populair en dus duur zijn, komen de huishoudens met hun geld naar de beurs. Honderdduizenden beleggers haken dan een aantal jaar later weer af, nadat ze flinke verliezen hebben geleden.

Door de flinke stijging van de beurs de afgelopen jaren - de Amsterdamse AEX-index verdubbelde tot 500 punten - zijn er weer 400.000 beleggende huishoudens bijgekomen.

Thumbnail

De gekte is nog niet op z'n top
De huidige toeloop van beleggers haalt het echter nog lang niet bij de beleggersgekte eind jaren negentig. In 2000 was het aantal beleggende huishoudens nog twee keer zo hoog als nu. Bijna 2 miljoen huishoudens zaten toen in aandelen.

Particulieren stapten massaal in aandelen, gelokt door de sterke groei van de aandelenkoersen als gevolg van de internethype en de algemene economische voorspoed. Twee crisissen later was in 2013 nog maar een op de drie particuliere beleggers op de beurs over.

'Volg je gevoel niet'
Beurswatchers waarschuwen voor de hernieuwde populariteit van beleggen bij particulieren, die in toenemende mate worden bestookt met advertenties voor beleggingsproducten en -rekeningen. Particulieren komen doorgaans te laat naar de beurs; als een groot deel van de stijging al achter de rug is en een forse daling van de koersen nabij is.

Volgens voormalig RTL Z beurscommentator Willem Middelkoop moeten beleggers daarom niet op gevoel handelen. "Je moet altijd je gevoel volgen, behalve als belegger. Als je je gevoel volgt, dan koop je te duur en verkoop je te laag, te goedkoop." 

Particuliere beleggers maken er een potje van, vooral mannen
Beleggende particulieren scoren bijna altijd beduidend slechter dan de markt omdat ze zich te veel laten leiden door emotie en te veel handelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat particulieren het vaak slechter doen dan de markt. Dit Duitse onderzoek komt tot de conclusie dat negen op de tien particuliere (online) beleggers slechter scoort dan de markt. 

Ook Nederlands onderzoek toont aan dat we te optimistisch zijn en te weinig oog hebben voor risico’s als we beleggen.

Vanavond bespraken we in het RTL Z programma Money Talks alle fouten die je kan maken als particuliere belegger. Ondermeer met professor Jaap Koelewijn en met Wilfred Genee, presentator van Voetbal Inside, die zelf ook flink wat blunders hebben gemaakt.

Mannen zijn slechte beleggers:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van