Ga naar de inhoud
Studio Startup

Nederland organiseert eerste 'songfestival voor food-startups'

Staatssecretaris Van Dam bezoekt een kwekerij, waar drones plantenziektes opsporen. Beeld © ANP

De allerbeste agri & food-startups van Europa gaan dit jaar voor het eerst de strijd met elkaar aan. Na voorrondes in het thuisland mogen de meest veelbelovende startups naar de grande finale in Wageningen. Dat heeft staatssecretaris Landbouw Martijn van Dam zojuist bekend gemaakt.

En daar trekt Economische Zaken flink wat geld voor uit. Met een investering van 200.000 euro neemt Nederland het voortouw in de organisatie van de European Agri&Food Startup of the Year Challenge.

Goede ideeën moeten sneller worden opgepikt

Tijdens deze eerste editie is Nederland gastland. Daarna zullen Europese landen met toerbeurt de organisatie op zich nemen zei Van Dam vandaag op F&A Next, een internationale conferentie voor innovatie in agri en food, die vandaag wordt gehouden in Wageningen.

Het initiatief moet het Europees netwerk van startups, onderzoekers, investeerders en bedrijven te versterken. Goede ideeën moeten zo snel mogelijk zichtbaar worden zodat ze opgepikt worden door multinationals en investeerders. Van Dam: "Je wil die innovatieve producten zo snel mogelijk op de markt hebben."

Nederland zet de Europese wedstrijd op samen met FoodNexus, een Europees consortium dat streeft naar innovatie in de voedingssector.

Experts helpen bij doorgroeien

Op 7 december wordt de Europese finale gehouden in Wageningen. De winnaar krijgt 50.000 euro en wordt door een team van experts gecoacht bij het doorgroeien. Deze eerste editie doen naast gastland Nederland ook Denemarken, Ierland, Italië, Frankrijk, Spanje en Zweden mee. De bedoeling is dat elk jaar meer landen gaan meedoen.

Interesse? Nederlandse startups kunnen zich vanaf vandaag hier opgeven.