Economie

Siemens financiert nieuw Gronings ziekenhuis

17 december 2015 07:35 Aangepast: 17 december 2015 09:24
Beeld © Siemens

Siemens Healthcare, producent van medische apparatuur, steekt geld in de bouw van een nieuw ziekenhuis in de Groningse plaats Scheemda. Het is voor het eerst dat een dergelijke partij dat in Nederland doet.

Het gaat om een lening van 58 miljoen euro aan de Ommelander Ziekenhuis Groep. In totaal kost de bouw van het nieuwe ziekenhuis, ten oosten van de stad Groningen, 110 miljoen euro; de rest van het geld komt van het Universitair Medisch Centrum Groningen, de provincie Groningen en het Waarborgfonds voor de Zorgsector.

Financiering van bouw en apparatuur
Het nieuwe ziekenhuispand vervangt twee verouderde complexen, en zal een oppervlak van 35.000 vierkante meter tellen. Siemens Healthcare zorgt niet alleen voor financiering van de bouw, maar ook voor apparatuur zoals röntgenapparaten en CT- en MRI-scanners, die gebruikt worden bij radiologie en cardiologie. Daarnaast geeft het trainingen en opleidingen aan het klinische personeel.

"De combinatie van techniek en financiering is meebepalend voor het succes van dit ziekenhuisproject. OZG wordt een belangrijk portefeuilleonderdeel van de grootste zorgaanbieder van de regio Groningen", zegt Anthony Casciano, ceo Healthcare Finance bij SFS, de financieringsmaatschappij van Siemens. 

Meer ziekenhuizen
Het is voor het eerst dat Siemens dit in Nederland doet, meldt ceo Kees Smaling. "Daardoor blijven wij onze concurrenten een stap voor. Daar ben ik trots op." Een woordvoerder laat in FD weten dat mogelijk meer ziekenhuizen volgen, en dat het ook al concrete gesprekken voert. 'Er is dringende behoefte aan financiering in die sector', stelt hij in de krant. 

Ziekenhuizen hebben moeite om aan financiering te komen bij de bank. In Zeeland haalde een ziekenhuis eerder dit jaar al geld op middels crowdfunding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore