Geld en Werk

16 miljoen zakelijke overnachtingen in Nederland

19 november 2015 05:30 Aangepast: 19 november 2015 07:17
Amsterdam is de populairste stad

Van de 40 miljoen overnachtingen in Nederlandse hotels, waren er in 2014 bijna 16 miljoen zakelijk. In vergelijking met het jaar ervoor, is dat aandeel met 3,1 procent gegroeid. Vooral Amsterdam was populair.

De meeste buitenlandse zakenreizigers die in hotels verbleven, kwamen uit Engeland, Amerika en Duitsland. Van de toeristen die uit China, Italië en Japan kwamen, was meer dan 45 procent zakenreiziger, blijkt uit het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2015 van NRIT Media, CBS, NBTC Holland Marketing en CELTH.

Ook in het eerste half jaar van 2015 is deze trend te zien. De groei zette door en het aantal zakelijke overnachtingen nam met 2,8 procent toe. Amsterdam is de populairste stad: meer dan 28 procent van alle businessreizigers bleef daar een nachtje slapen. Noord-Holland was sowieso populair; de provincie ontving meer dan 42 procent van het totale aantal.

Populairste provincies
Flevoland was daarentegen het minst populair, terwijl de provincie verhoudingsgewijs nog steeds een groter deel zakelijke reizigers zag dan toeristen. 65 procent van alle overnachtingen had een business achtergrond. Ook hotels in Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland zagen meer zakenmannen en –vrouwen aan de incheckbalie staan dan toeristen.

De meeste zakelijke overnachtingen vinden plaats in de twee maanden voor en de twee maanden na de zomervakantie. De dip in het aantal zakelijke overnachtingen in de zomerperiode wordt voor hotels ruimschoots gecompenseerd door de komst van meer vakantiegangers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore