Geld en Werk

'Telefoons moeten bed-modus krijgen'

16 november 2015 19:34
Beeld © Getty Images

Smartphones, tablets en e-readers moeten modus krijgen waarmee gebruikers nog in slaap kunnen vallen.

Het blauwe licht dat monitoren en smartphone- of tabletschermen uitstralen houdt mensen uit hun slaap. Dat weten we al langer, maar producenten doen daar weinig aan. Toch blijkt er vraag naar, gezien het succes van programma's als f.lux, die de lichtkleur veranderen van blauw naar gelig naar mate het buiten donker wordt. Daarmee bescherm je je ogen en val je beter in slaap.

Als het donkerder wordt, maakt het lichaam namelijk melatonine aan, een hormoon waar mensen slaperig van worden. Sommige lichten, zoals blauw en groen, schoppen dit systeem echter in de war.

Verantwoordelijkheid van makers
Omwegen als f.lux zijn niet genoeg, vindt professor Paul Gringras van het Evelina Children’s Hospital in Londen. Hij werkte mee aan een studie waarin licht van apparaten werd geanalyseerd. Daaruit bleek dat schermen alleen maar groter en helderder werden, met meer contrasten en meer blauw licht. "Overdag geweldig, maar 's avonds vreselijk", zegt Gringras tegen de BBC.

Volgens de professor moeten producenten 'meer hun verantwoordelijkheid nemen' wat betreft het licht dat de apparaten uitstralen. De sleutel zou zijn om het display automatisch aan de omgeving te laten aanpassen, door ze - net zoals f.lux doet - vanzelf te laten verkleuren.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore