Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Tweede Kamer: kolencentrales 'sneller' dicht

Kolencentrale

Een meerderheid in de Tweede Kamer eist dat alle kolencentrales versneld worden gesloten. Het kabinet moet nu de consequenties in kaart brengen van vervroegde sluiting van de vervuilende kolencentrales. Het kan nog wel jaren duren voor de sluiting een feit is.

Begin deze week werd al bekend dat er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het sluiten van de kolencentrales was bereikt. D66 heeft vandaag een motie ingediend om dit versneld in gang te zetten, die motie is aangenomen.

Geen deadline
Het voorstel van de partij houdt in dat tussen 2020 en 2030 alle kolencentrales moeten worden uitgefaseerd. Anders zouden de meest vervuilende centrales in de komende twee jaar worden gesloten, maar de andere vijf - modernere - centrales tot ongeveer 2050 blijven bestaan. Het doel van de sluiting is om de CO2-uitstoot in Nederland drastisch terug te dringen.

Overigens denken verschillende partijen anders over een sluitingsdatum: de een zegt vanaf 2020 alle kolencentrales dicht, de ander 2030 en weer een ander 2035. Het hele punt met dit voorstel is dat er geen deadline genoemd wordt.

Rutte en Kamp zijn tegen
Zowel premier Rutte als minister Kamp hebben zich al uitgesproken tegen het versneld sluiten van de laatste vijf kolencentrales in Nederland. Het zou namelijk inhouden dat energiebedrijven uitgekocht moeten worden omdat ze hun investeringen in de kolencentrales nog lang niet hebben terugverdiend.

Dat gaat miljarden euro’s aan belastinggeld kosten. Ook zou Nederland zonder kolencentrales onvoldoende elektriciteit opwekken om aan de Nederlandse vraag te voldoen, en kan het zo zijn dat we moeten uitwijken naar buitenlandse stroom die wordt opgewekt met even vervuilende centrales.

Voor de zomer wil de Tweede Kamer van het Kabinet weten wat de consequenties zijn van het versneld sluiten van alle kolencentrales.