Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Incubator maakt ondernemers van vluchtelingen

Nederland is weer een incubator rijker. Incubators for immigrants helpt vluchtelingen die naar ons land komen om hier een eigen bedrijf te starten, en daarmee sneller aan een verblijfsvergunning te komen. 'We willen ze niet pamperen, ze moeten zelfvoorzienend worden.'

'Vluchtelingen kunnen ook ondernemer zijn', kopt de website van Incubators for Immigrants. De nieuwe incubator, opgezet door ondernemer Dennis Vermeulen​, richt zich op het economisch zelfstandig maken van vluchtelingen. De oprichters vonden dat er teveel gepraat werd over vluchtelingenproblemen, en te weinig gedáán.

"Vluchtelingen kunnen sneller aan een verblijfsvergunning komen als ze een bedrijf starten", vertelt Vermeulen. Hij is ceo van adviesbureau INCO Business Group, die het project (financieel) ondersteunt. "Nederland heeft een startupprogramma, dat het mogelijk maakt voor immigranten om een verblijfsvergunning voor twaalf maanden te krijgen op basis van een ondernemersplan. Ze hebben dan twaalf maanden de tijd om samen met een zogenaamde 'facilitator' punten te halen. Als ze genoeg punten halen, bijvoorbeeld met het aanstellen van medewerkers of door te gaan exporteren, dan kunnen ze voor langere termijn een verblijfsvergunning krijgen."

'Rekening openen kan al hele missie zijn'
Vluchtelingen die een bedrijf willen starten, kunnen via de site hun businessplan indienen, die wordt getoetst door de stichting. Wordt het plan gezien als kansrijk, dan kan de vluchteling een ondersteuningstraject in. De incubator neemt alle papierwerk uit handen: het aanvragen van een loonheffingsnummer, openen van een bankrekening, aanmelden bij de KvK, et cetera.

"We merken dat veel buitenlandse ondernemers die naar Nederland komen daar moeite mee hebben. Ze hebben geen idee welke keuze voor rechtsvorm ze moeten maken of hoe ons belastingsysteem in elkaar zit", licht Vermeulen toe. "Een bankrekening openen kan al een hele missie zijn door de nieuwe, strengere complianceregels voor niet-ingezetenen."

Zelfvoorzienend
Is dat hele project doorlopen, dan wordt een ondernemer aan een coach gekoppeld die hem of haar verder gaat helpen met een businessplan en strategie. Het bedrijf werkt daarvoor samen met andere incubators en organisaties. Doet iemand een aanvraag voor een tijdelijke verblijfsvergunning samen met een facilitator, dan reageert IND over het algemeen binnen twee weken, is de ervaring van Vermeulen. Het is niet de bedoeling om de vluchtelingen te pamperen, benadrukt hij. "De ondernemers moeten zelfvoorzienend worden."

Het hele plan is dan ook vanuit commerciële principes opgezet, legt Vermeulen uit. "Het is een stichting, maar we hebben het vanuit privaat gedachtengoed opgestart. We weten dat dit model werkt, omdat we het vanuit INCO al jaren doen voor vluchtelingen uit bijvoorbeeld Libanon en Egypte." Wat voor bedrijven ziet hij ontstaan uit de handen van immigranten? "We zien echt alles voorbij komen. Veel import en export, maar ook IT en e-commerce. Bij deze nieuwe groep verwacht ik out-of-the-box ideeën, omdat het gaat om mensen die in hun eigen land vaak al een bedrijf hadden."

Zinvolle invulling geven
De stichting hoopt een positieve bijdrage te leveren aan het vluchtelingenprobleem in Nederland. “Het woord vluchteling begint zo langzamerhand een negatieve connotatie te krijgen. We kijken ernaar als groep, maar het zijn allemaal mensen en individuen met verschillende achtergronden en verschillende capaciteiten. Wat wij willen doen is de ondernemers uit die groep naar boven halen en ze de de kans geven om hun leven weer een zinvolle invulling te geven in Nederland”. 

Op korte termijn hoopt de stichting de officiële status van 'facilitator' te krijgen van het IND. Dat is vooral een mooie extra; het bedrijf start al meteen met aanvragen indienen namens vluchtelingen.