Geld en Werk

Pensioenpot zzp’ers toch niet veilig bij bijstand

11 november 2015 17:06 Aangepast: 11 november 2015 17:14

Zzp'ers die een beroep doen op de bijstand lopen grote kans dat zij toch hun eigen pensioenpot moeten opeten. Vorige week nam de Tweede Kamer een wet aan die de pensioenpot van zelfstandigen juist veilig zou moeten stellen. Maar adviessite MoneyWise onderzocht de kleine lettertjes en daaruit blijkt iets heel anders.

Allereerst geldt die bescherming tegen het opeten van je pensioenpot alleen tot een bedrag van 250.000 euro. Is je pensioenpot groter dan dit bedrag, dan moet je dat eerst opeten, voordat je bijstand krijgt. Dit is overigens genoeg voor een redelijk pensioen. Een gemiddelde werknemer in loondienst die zijn hele leven gewerkt heeft, bouwt een vergelijkbaar bedrag op.

Het probleem zit dus vooral bij de tweede voorwaarde. De bescherming geldt namelijk alleen als je de 5 jaar ervoor elk jaar geld hebt ingelegd. Bovendien mag dat niet meer zijn dan een jaarlijks bedrag van 6.000 euro.

Woekerpolissen
Volgens Jeroen Wolfsen van MoneyWise pakt die bescherming daardoor in praktijk anders uit dan mensen denken. "Veel lijfrentepolissen waren woekerpolissen en zijn in het verleden premievrij gemaakt." Dat betekent dat er afgelopen jaren vaak geen premie is betaald.

"Die mensen hebben dus geen bescherming", legt Wolfsen uit. "Zij voldoen namelijk niet aan de regel dat er 5 jaar voorafgaand aan de bijstand ingelegd is op de lijfrente."

Maar er is nog een bezwaar bij de vijfjaars-regel. "Je komt nooit van de ene op de andere dag in de bijstand. De kans is groot dat iemand die in geldnood komt al snel gaat bezuinigen op zijn pensioen." Dus ook in dit geval voldoe je niet aan de regel dat je vijf jaar achter elkaar geld hebt ingelegd.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore