Geld en Werk

Vlissings ziekenhuis haalt in week vijf ton op door crowdfunding

19 oktober 2015 23:40 Aangepast: 20 oktober 2015 06:59
Volgens Omroep Zeeland zijn het vooral Zeeuwen die zich hebben aangemeld en die geld hebben geïnvesteerd Beeld © Zorgvastgoed Zeeland B.V.

Het Vlissingse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis haalt in een week vijf ton op door crowdfunding. Daarmee is het einddoel nog lang niet bereikt, want er is 10,6 miljoen euro nodig voor de verbouwing.

Volgens Omroep Zeeland zijn het vooral Zeeuwen die zich hebben aangemeld en die geld hebben geïnvesteerd. Er zijn tot nu toe 43 investeerders aangetrokken. 

Het project wordt met veel interesse door de gezondheidssector gevolgd omdat ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden grote moeite hebben om hun hoofd boven water te houden. Hun oude bedrijfsmodel moet op de schop omdat de overheid in zorgkosten snijdt en de zorgverzekeraars meer macht geeft. 

Terugschaling
In het nieuwe ziekenhuis wordt een groot deel van de zorg uitbesteed en het aantal bedden teruggebracht van 350 naar 35 stuks, legde intiatiefnemer Henk van Koeveringe van Zeeland Investments Beheer dit weekend uit aan RTL Z. Zo kan bespaard worden op verwarmings- en onderhoudskosten. De niet-planbare en gespecialiseerde zorg gaat naar het ziekenhuis in Goes, waarvan het ziekenhuis in Vlissingen ook onderdeel uitmaakt.

De crowdfunding begon vorige week nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ZIB Crowdfunding toestemming had verleend. Het platform is een beheerder van beleggingsfondsen, onder leiding van de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe.

​Lening banken
ZIB is van plan voor 5 miljoen euro pand en grond van de Vlissingse locatie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) te kopen en de renovatie ter hand te nemen. Om het project te realiseren is in totaal 20 miljoen euro nodig. Naast de 10 miljoen die uit crowdfunding moet komen, wil ZIB een even groot bedrag van een bank lenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore