Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
V&D vecht voor huurverlagingen

V&D akkoord over verlaging huur

01 juli 2015 09:13 Aangepast: 06 september 2015 20:35
Beeld © PLC

Warenhuisketen V&D heeft een deal bereikt over huurkortingen met de verhuurders van de meerderheid van zijn 62 winkelpanden. Dat stelt een woordvoerder tegenover RTL Z. V&D verwacht daardoor binnenkort ook de spaarpot van 24 miljoen euro aan reeds opgebouwde huurkortingen te kunnen opstrijken.

V&D startte in februari onderhandelingen met de verhuurders over structurele huurkortingen. In ruil daarvoor moest de keten afstand doen van winkelruimte en gunstige huurvoorwaarden. Onderdeel van de overeenkomst was dat V&D de huurkortingen tussen februari en juli op een aparte rekening stortte. Dit potje van 24 miljoen euro zou op 1 juli aan V&D worden overgemaakt, als aan alle voorwaarden van de verhuurders was voldaan.

De onderhandelingen verliepen soms stroef. Toch heeft V&D nu met de eigenaren van een meerderheid van de panden een deal bereikt, aldus woordvoerder Edwin van Wijk. Volgens hem zijn de bezitters van 38 van de 62 warenhuizen al akkoord.

Niet iedereen
Niet alle verhuurders hebben getekend. Een handjevol vastgoedbezitters wilde niet onderhandelen, en wist via de rechter volledige huurbetaling af te dwingen. In die zaken ging V&D in hoger beroep.

Ook enkele vastgoedbeleggers die wel onderhandelden, zijn nog niet akkoord. Zo zeggen ASR en Wereldhave nog met V&D in gesprek te zijn. "Er is nog geen akkoord, maar de gesprekken verlopen nog steeds constructief", aldus Daan Wentholt van ASR Vastgoed, de eigenaar van zes panden in onder meer Amstelveen, Leiden en Haarlem. "Wij verwachten er wel uit te komen", zegt Richard Beentjes van Wereldhave, dat de warenhuizen in Hoofddorp en Purmerend bezit.

Spaarpot
Volgens V&D is het daarmee vrijwel zeker dat ook de spaarpot van 24 miljoen aan opgebouwde huurkortingen die de afgelopen vijf maanden is opgebouwd, aan de winkelketen wordt overgemaakt. "Daar gaan we vanuit", aldus de woordvoerder.

Hij wijst erop dat het geen voorwaarde was dat alle partijen op 1 juli akkoord zouden zijn. "Voorwaarde was dat er vertrouwen zou zijn over het voortbestaan van V&D, en voldoende voortgang in de onderhandelingen zou zitten. Nog niet met iedereen zijn alle details rond, maar het ligt voor de hand dat het geld binnenkort vrijvalt."

Om de allerlaatste details uit te werken, hebben de partijen de termijn daarvoor met maximaal twee maanden verlengd. Volgens V&D heeft de iets vertraagde vrijval van de miljoenen "op de korte termijn geen gevolgen voor de financiering of de operationele bedrijfsvoering."

ZIE OOK:
Nog geen akkoord V&D en bonden over loonsverlaging

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore