Ga naar de inhoud
Geld en Werk

UberPop stopt ermee in Nederland

UberPop was al illegaal in Nederland Beeld © ANP

Taxiapp Uber stopt met de omstreden dienst UberPop, laat het bedrijf weten. Alle Nederlandse snorders zijn vanmiddag geïnformeerd dat de dienst definitief stopt. De andere services van het Amerikaanse bedrijf, UberX, UberLux en UberBlack, blijven wel gewoon bestaan.

Het bedrijf stopt met de dienst omdat 'deze een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving', laat Uber in een persbericht weten. 

De Tweede Kamer nam afgelopen jaar twee moties aan die het Ministerie van Infrastructuur en Milieu oproepen tot modernisering van wet- en regelgeving. Ook moeten experimenten in grote steden vaker toegestaan worden. Vanaf 1 januari volgend jaar wil de minister een aantal regels schrappen die ondernemers belemmeren om chauffeur te worden. 

Paniekvoetbal bij inspectiedienst
"Uber hoopt nu samen verdere stappen te kunnen zetten richting de gezamenlijke ambitie van een taximarkt die zoveel mogelijk zelf de veiligheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid borgt", schrijft het bedrijf. 

De inspectiedienst Leefomgeving en Transport heeft grote moeite gehad met de komst van taxidienst UberPop en zag de service als 'snorders'. Er ontstond 'paniekvoetbal', blijkt uit onderzoek van RTL Z.

'Criminele organisatie'
​UberPop was al illegaal in Nederland. Iedere keer dat de inspectie een UberPop-chauffeur aanhield, moest het bedrijf een dwangsom betalen van 10.000 euro. Dit bedrag kon uiteindelijk oplopen tot 100.000 euro. De inspecteurs vonden dat een dergelijke dwangsom 'afschrikwekkend en proportioneel' is.

In september deed het Openbaar Ministerie een inval in het Amsterdamse kantoor van Uber, de organisatie achter UberPop. Het bedrijf wordt verdacht van het overtreden van 'de Wet personenvervoer 2000 in georganiseerd verband'. In documenten die in bezit zijn van RTL Z werd ook gesproken over Uber als mogelijk criminele organisatie

Alternatief
Naast UberPop biedt de taxi-app ook de dienst UberX aan. Deze is vrijwel hetzelfde, alleen hebben deze chauffeurs wel een taxivergunning.