Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die het mogelijk zou maken om miljarden tonnen CO2 op te vangen in de staalindustrie.
De ontwikkelaars denken zelf dat de technologie ervoor kan zorgen dat de CO2-uitstoot van staalproducenten met 50 procent omlaag wordt gebracht, tegen een energiereductie van 40 procent.
ECN gaat nu eerst de techniek testen bij een staalfabrikant in Scandinavië. De pilot-opstelling zou per dag 14 ton CO2 opvangen per dag. Dat is overigens maar een fractie van wat de fabriek uitstoot.
Afvangen
De afvanginstallatie bestaat uit een lange buis die loopt naar een aantal reactorvaten. Daarin zit een speciaal soort klei, die de CO2 kan afvangen.
Daardoor ontstaat een stroom zuivere CO2, maar daar moet vervolgens wel wat mee gebeuren. Volgens ECN kan dit bijvoorbeeld weer hergebruikt worden in de wegenbouw of als grondstof in de chemische industrie. Toch denkt het onderzoekscentrum dat het grootste deel opgeslagen zal moeten worden in de grond.
Uitdaging
En daar ligt dan ook meteen een uitdaging, want ondergrondse CO2-opslag is alles behalve populair. In Nederland strandde jaren geleden al een plan voor grootscheepse opslag bij Barendrecht. Dat ging uiteindelijk onder druk van burgers en maatschappelijke organisaties niet door.
Toch zal er iets moeten gebeuren. In 2050 moet de staalindustrie 90 procent minder CO2 uitstoten.