Geld en Werk

Energiebedrijven moeten splitsen: waarom?

26 juni 2015 13:00 Aangepast: 22 december 2015 11:08
Beeld © AFP

Vandaag besloot de Hoge Raad dat energiebedrijven moeten splitsen. Netbeheer en energielevering en -productie mogen niet meer onder één bedrijf vallen. Waarom is dat nodig?

Wat is de splitsingswet?
​De Wet Onafhankelijk Netbeheer, ook wel bekend als de Splitsingswet, is in 2008 ingevoerd. De energiemarkt moest geliberaliseerd worden, stelde de overheid. Er zou meer marktwerking ontstaan als er een splitsing zou komen tussen bedrijven die netbeheer doen en commerciële bedrijven die energie leveren, produceren of handelen. Voorheen lagen die twee taken nog bij één partij.

Waarom is dat belangrijk voor de markt?
De belangen die bedrijven hebben bij netbeheer en energielevering zouden niet door elkaar mogen lopen, oordeelde de overheid. Er zou één infrastructuur moeten zijn waarop alle bedrijven energie kunnen leveren. Het is vergelijkbaar met NS en Prorail die gesplitst werden: Prorail beheert het spoor waarop verschillende aanbieders van treinen mogen rijden.

ZIE OOK: Energiebedrijven moeten netbeheer en energielevering splitsen

Zijn die energiebedrijven niet allemaal al gesplitst dan?
Nee. Een aantal energiebedrijven is al gesplitst, maar Delta en Eneco nog niet, zij zijn tegen. Splitsen zou meerdere negatieve effecten kunnen hebben: het zou duurder kunnen worden voor de energieleveranciers om geld te lenen voor grote investeringen, zoals windenergieprojecten, als ze niet meer de vaste inkomsten uit netbeheer binnenkrijgen. Daarnaast heerst de vrees dat splitsing zorgt dat de energieleveranciers overnameprooi worden van buitenlandse bedrijven.

Is dat een reëel gevaar?
Ja, want iets soortgelijks is gebeurd bij Nuon en Essent. Die splitsten, waarna ze werden overgenomen door het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE. De netten bleven in handen van de verkopende provincies en gemeenten. 

Waarom is deze uitspraak er nu?
Het gerechtshof oordeelde in 2010 dat de wet in strijd is met het Europese recht, en stelde daarmee Essent, Eneco en Delta in het gelijk in de procedure die ze tegen de Staat hadden aangespannen. De Hoge Raad heeft vandaag bepaald dat dat niet het geval is. 

Hoe gaat het nu verder?
Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de vorderingen van Essent op de Staat definitief afgewezen. De zaken van Eneco en Delta zijn terugverwezen naar het hof, want zij hebben beroep gemaakt op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Het hof moet oordelen of Eneco en Delta zich hier terecht op beroepen. Als later geoordeeld wordt dat Eneco en Delta niet hoeven te splitsen, dan kunnen we protest verwachten van de bedrijven die al wél gesplitst zijn. Zij hebben kosten moeten maken voor de splitsing en zullen dat willen verhalen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore