Geld en Werk

Senaat dwarsboomt Kamp met Splitsingswet

22 december 2015 12:48 Aangepast: 04 augustus 2017 01:25
Beeld © ANP

Een meerderheid in de Eerste Kamer zet minister Kamp de voet dwars met een motie die tegen een gedeelte van de wet STROOM ingaat. De partijen willen dat het opsplitsen van energiebedrijven Delta en Eneco wordt opgeschort.

In de motie vragen de partijen Kamp om energiebedrijven Delta en Eneco pas te verplichten zich te splitsen als andere Europese energiebedrijven dat ook moeten. Kamp wil echter dat de bedrijven wel splitsen, het besluit daarover is al tien jaar geleden genomen. Alle andere energiebedrijven hebben dat ook al gedaan. Deze zomer nog stelde de Hoge Raad dat die wet uitgevoerd moet worden

De motie van SP wordt gesteund door een meerderheid van CDA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, OSF en 50PLUS. De partijen komen met hun voorstel bij het debat over de wet STROOM, waarmee Kamp de bouw van windmolenparken in zee regelt en zorgt dat de opgewekte stroom aan land kan komen. In die wet wordt ook de huidige elektriciteitswet opgenomen, met de sinds 2008 geldende bepaling dat energiebedrijven moeten splitsen. Tegenstanders grijpen dat aan om te proberen de eerder afgesproken splitsing tegen te houden.

Fel gekant tegen splitsing
Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf en dat een splitsing banen gaat kosten

Volgens politiek redacteur Roel Geeraedts wordt met spanning naar het debat gekeken: "Het is volstrekt onduidelijk of deze motie ook gevolgen heeft voor het stemgedrag van de Eerste Kamer over de hele wet." Minister Kamp zal vanmiddag uitleg geven over het wetsvoorstel, naar verwachting wordt er vanavond laat pas gestemd. 

Kamp wees er eerder op dat energiebedrijven zich ook moeten opdelen als de nieuwe wet het niet haalt. Dan blijft namelijk de oude wet gelden waarin splitsing is afgesproken. 

Meer op rtlz.nl:
Energiebedrijven moeten splitsen: waarom?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore