Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Historisch verlies Volkswagen door dieselschandaal

Beeld © AFP

Autofabrikant Volkswagen heeft een nog groter verlies geleden dan was verwacht. In het afgelopen kwartaal leed het bedrijf een nettoverlies van bijna 1,7 miljard euro, in dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van bijna 3 miljard euro geboekt.

Het is voor het eerst in 15 jaar dat de Duitse automaker rode cijfers schrijft. Het verlies is voor een groot gedeelte te verklaren door het bedrag dat de automakers opzij hebben gezet in verband met het gesjoemel met emissiewaarden. Het concern reserveert ruim 6,6 miljard euro, 200 miljoen euro meer dan eerder was voorzien.

De voorziening zorgt er ook voor dat de winstdoelstelling voor 2015 uit zicht is geraakt. Volkswagen heeft de afgelopen jaren wereldwijd 11 miljoen dieselauto's verkocht die zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke gassen in laboratoriumtests veel lager uitvalt dan in de praktijk. Dat kan het bedrijf op miljardenboetes komen te staan.

Maatregelen
Het geld dat tot dusver opzij is gezet, is echter vooral bedoeld om maatregelen te bekostigen die Volkswagen moet nemen om te zorgen dat alle dieselauto's weer aan de normen voldoen. Alleen al in Duitsland hebben de autoriteiten opdracht gegeven om alle betreffende wagens verplicht terug te halen naar de garage om het motormanagement te laten aanpassen.

Voor de kosten van eventuele boetes en schadevergoedingen heeft Volkswagen nog geen voorziening getroffen, omdat die op dit moment nog niet zijn in te schatten. Alleen al in de Verenigde Staten waar de milieudienst EPA de zaak vorige maand aan het rollen bracht, kan het boetebedrag oplopen tot omgerekend bijna 16 miljard euro.

Exclusief de voorziene kosten van het dieselschandaal kwam de operationele winst uit op 3,2 miljard euro, nagenoeg evenveel als een jaar eerder. In totaal 2,4 miljoen verkochte auto's zorgden voor een omzet van 51,5 miljard euro. Dat is ruim 5 procent meer dan in het derde kwartaal van 2014.