Geld en Werk

Volgend jaar gaan we meer uitgeven, maar met kerst nog even niet

22 december 2015 09:42 Aangepast: 04 augustus 2017 01:25
Beeld © ANP

Volgend jaar gaat het zo goed met onze economie, dat we flink meer zullen uitgeven. Dat is dit jaar nog niet te zien: we geven 'gewoon' 135 euro aan kerstcadeaus, eten, decoratie en de kerstboom. 1 op de 7 cadeaus vinden we maar niks.

Onze koopkracht neemt volgend jaar weer aardig toe, blijkt uit cijfers van ING: 2 procent. Alle seinen staan op groen: de Nederlandse economie trekt aan, het aantal banen groeit, er komt een lastenverlaging en de lonen zullen harder stijgen dan prijzen.

Daardoor kunnen we meer en dat wíllen we ook, want we hebben allemaal weer vertrouwen in de economie en geven daardoor makkelijker geld uit. Ons vertrouwen is terug op het niveau van voor de crisis. De bank verwacht dat onze uitgaven daardoor in 2016 twee keer zo snel zullen groeien.

Tweedehands cadeau
Ondanks die spetterende cijfers blijven onze kerstuitgaven dit jaar ongeveer hetzelfde als vorig jaar: gemiddeld 135 euro per gezin. Ook onze uitgaven in de hele decembermaand - met sinterklaas, oud & nieuw en eventuele vakanties erbij - zijn bij de meeste mensen niet anders.

Wat wél opvalt, is dat er eigenlijk voor 'zeker tientallen miljoenen' aan ongewenste spullen wordt gekocht. Nederlanders zijn met 1 op de 7 cadeaus niet blij; ze hadden ze zelf nooit uitgekozen. Een op de vijf gooit daarom een cadeau weleens ongebruikt weg, maar de meeste mensen (58%) geven het cadeau aan iemand anders. De cadeaus die het meest worden doorgegeven zijn flessen drank, verzorgingsproducten, woonaccessoires, tegoedbonnen, snoep en boeken. De meeste mensen vinden het niet erg om een ‘tweedehands’ cadeau te krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van