Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Maximale hypotheeklening daalt nauwelijks'

Beeld © ANP

Het bedrag dat mensen mogen lenen voor hun hypotheek is ondanks strengere eisen nauwelijks gedaald in de afgelopen jaren.

Dat blijkt uit onderzoek dat De Hypotheekshop deed in opdracht van Het Financieele Dagblad. Dat komt vooral omdat de rente heel erg laag staat, als die net zo hoog zou staan als vijf jaar geleden, dan zou de maximale hypotheek gemiddeld tien procent lager uitkomen. 

Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van anderhalf keer modaal mogen volgend jaar bij een rente van 2,3 procent 226.000 euro lenen, becijfert De Hypotheekshop. Als de rente nog op het niveau van vijf jaar geleden stond, toen 5 procent, dan zou het leenbedrag 20.000 euro lager liggen. 

Eisen aangescherpt
Op advies van budgetvoorlichter Nibud zijn de eisen voor het maximaal te lenen bedrag in de afgelopen vijf jaar meerdere malen aangescherpt. Doel hiervan is dat huishoudens genoeg geld over houden om van te leven, als de rente en hun inkomen gelijk blijven. Ook hoopt het Nibud met deze maatregelen dat huishoudens een spaarpotje achter de hand hebben om tegenvallers op te vangen. 

Behalve dat huishoudens van het Nibud ongeveer een vijfde tot een derde van hun bruto inkomsten aan wonen mogen uitgeven, is het maximale leenbedrag ten opzichte van de waarde van het huis ook gedaald de afgelopen jaar. Vanaf 1 januari volgend jaar mogen huizenkopers nog maar 102 procent lenen van de waarde van het huis. 

De beperkende maatregelen hebben overigens nauwelijks effect op de huizenmarkt, schrijft Het FD. Het aantal verkochte huizen stijgt al maanden steeds verder en ook de prijzen stijgen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van