Geld en Werk

PostNL haalt alles uit de kast om winst gelijk te houden

03 november 2015 10:54 Aangepast: 03 november 2015 11:48

De toekomstplannen van PostNL zijn niet om over naar huis te schrijven. In de strategie update verwacht de onderneming dat volgend jaar de winst daalt. In 2020 zal de winst weer rond het huidige niveau moeten liggen, maar dan moet er wel in de kosten worden gesneden én de prijs van postzegels zal meer stijgen dan de inflatie.

Beleggers schrikken zich rot van de update: de koers keldert met maar liefst 18 procent tot zo'n 3 euro. Dat is het laagste niveau sinds eind vorig jaar.

Het grote probleem van PostNL is dat er steeds minder post wordt verstuurd. Van 2011 tot en met vorig jaar daalde het volume met in totaal 44 procent. Ook de komende zes jaar zal het volume blijven dalen, al zal die daling wel kleiner worden.

Postvolume keldert in tien jaar tijd met tweederde tot driekwart
Voor de jaren 2015 tot en met 2017 gaat PostNL uit van een gemiddelde daling van 7 tot 9 procent per jaar en van 2018 tot en met 2020 van 5 tot 7 procent. Dat betekent dat alles bij elkaar van 2015 tot en met 2020 het volume met nog eens tussen de 41 en 58 procent zal afnemen.

Van alle post die in 2010 werd verstuurd zal tien jaar later dus nog maar tussen een kwart en een derde over zijn.

200 miljoen meer besparen
PostNL ziet maar één oplossing: extra in de kosten snijden en postzegels duurder maken. Het bedrijf wilde eerder tot 2020 145 miljoen euro kosten besparen, maar die doelstelling is met 200 miljoen verhoogd tot 345 miljoen euro. Desondanks zal het aantal medewerkers dat zal verdwijnen niet worden verhoogd dan de eerder verwachte 2700 tot 3500 (FTE). Althans, tot en met 2017 niet. Wat er daarna gebeurt, dat wordt bekend gemaakt als de huidige plannen zijn afgerond.

Consumenten en instellingen die nog post versturen zullen meer kwijt zijn. PostNL wil de prijs van postzegels verhogen met meer dan de inflatie. De afgelopen tien jaar zijn postzegels al twee keer zo duur geworden, veel meer dan de inflatie.

Voordeel van e-commerce
Bij het bezorgen van pakketjes is er nog sprake van groei. Consumenten kopen steeds meer via internet en daarvan profiteert PostNL. Al die spullen moeten immers wel worden bezorgd. Verder ziet PostNL ook nog kansen met post in Italië.

Grootste deel winst komt nog uit Post
Ondanks de opkomst van pakketjes komt het grootste deel van de winst nog altijd uit het krimp-onderdeel post. In het derde kwartaal leverde postbezorging in Nederland een onderliggend operationeel resultaat van 30 miljoen. Met het bezorgen van pakketjes werd een onderliggend operationeel resultaat van 17 miljoen euro behaald. PostNL verwacht dat de marges volgend jaar zullen dalen.

In 2015 zal de marge nog uitkomen op 10 tot 12 procent, maar dat daalt in 2016 zo'n 8 tot 10 procent. De marge bij pakketbezorging zal in 2015 nog 11 tot 13 procent zijn, maar volgend jaar nog slechts 9 tot 11 procent, verwacht het bedrijf.

Het concern denkt wel dat de marge bij de internationale activiteiten zal toenemen, van de 1 tot 3 procent dit jaar tot 3 tot 5 procent in 2016. Maar het resultaat is hier nog erg beperkt. In het derde kwartaal ging het om 2 miljoen euro.

Resultaat daalt volgend jaar
Dit jaar zal het onderliggende operationele resultaat van PostNL uitkomen op tussen de 280 en 320 miljoen euro. Volgend jaar daalt dat, denkt PostNL, naar 220 tot 260 miljoen euro.

De "ambitie" is om dat in 2020 te hebben opgetrokken naar tussen de 265 miljoen en 335 miljoen euro. Oftewel, het resultaat zal rond het niveau van dit jaar uitkomen. De range is echter groot, het resultaat kan ook hoger liggen, maar ook een stuk lager.

Dividend kan weer na verkoop TNT Express
Ceo Herna Verhagen wil "zo snel mogelijk" weer dividend gaan uitkeren. Het eigen vermogen is nu echter negatief: per eind september ging het om -434 miljoen. Eind 2014 was dat nog -590 miljoen, er is dus wel wat verbeterd.

PostNL heeft nog een belang van 14,6 procent in TNT Express. Op dat bedrijf is een bod uitgebracht door het Amerikaanse FedEx. Verwacht wordt dat de overname in de eerste helft van volgend jaar word afgerond. PostNL denkt dat het aandelenpakket in TNT Express 643 miljoen euro zal opleveren. Dat zou betekenen dat het eigen vermogen weer positief is. En dat komt goed uit, want als je een negatief eigen vermogen hebt mag je geen dividend betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore