Economie

PostNL beleeft topdrukte; kerstkaart vooral in Overijssel populair

17 december 2015 12:40 Aangepast: 04 augustus 2017 02:24
Archieffoto. Beeld © ANP

PostNL verwacht dit jaar 115 miljoen kerstkaarten te bezorgen. Vooral in Overijssel is een kaartje sturen populair, blijkt uit onderzoek dat PostNL liet uitvoeren op verzoek van RTL Z.

Het is deze maand topdrukte bij PostNL, die verwacht 115 miljoen kaarten te verwerken. Dat is een stuk minder dan een paar jaar geleden; in 2012 ging het nog om 160 miljoen kaarten. Voor de kerstpost zijn 2500 extra postzakken nodig en 2250 extra - kartonnen - brievenbussen.

Overijssel meeste kaarten
Wie sturen eigenlijk al die kaartjes, vroeg RTL Z aan PostNL. Dat wisselt nogal per regio. Vooral in Flevoland, Zeeland en Friesland sturen veel mensen kerstkaarten. Maar de meeste kaartjes - per persoon - worden verzonden vanuit Overijssel: 35.

Binnen de randstad verstuurt 76 procent van de ondervraagden een of meerdere kerstkaarten: gemiddeld 27 per persoon. Buiten de randstad is dat 72 procent, en gaat het om gemiddeld 28 kaarten.

Thumbnail

We sturen steeds later
Uit cijfers van PostNL blijkt ook dat we allemaal steeds later onze post op de bus doen, mede doordat we zo gewend zijn geraakt aan snel pakketten versturen. Daarbij een tip: kerstkaarten bezorgen kost drie dagen, geeft een woordvoerder aan - mits je ze in de brievenbus gedaan hebt voor 17.00. Uiterlijk maandag 17.00 versturen dus, wil je dat je kaartjes vóór Kerst bij je geliefden zijn.

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat bijna de helft van de ondervraagden nog niet helemaal in de stemming is voor kerst. Dat komt omdat het nog geen echt winters weer is.

We namen vanochtend een kijkje achter de schermen bij PostNL. Zie hier hoe dat eruit ziet:

`