Geld en Werk

Rechter: zzp’ers zijn eigenlijk werknemers PostNL

18 december 2015 16:58 Aangepast: 04 augustus 2017 01:57
Beeld © ANP

Pakketbezorgers van PostNL die als zelfstandige werken, hebben een arbeidsovereenkomst met Post, zo oordeelt de rechter. Dat kan vergaande gevolgen hebben voor zzp’ers in andere situaties.

PostNL heeft voor de bezorging van pakketten werknemers in dienst, terwijl het ook werkt met zelfstandige pakketbezorgers. Al jaren is er onenigheid over de situatie waarin de zelfstandige bezorgers werken. Zij staan symbool voor schijnconstructies, waarbij het eigenlijk om verkapte werknemers gaat, mede omdat zij maar een opdrachtgever hebben.

De uitspraak van de rechter in Haarlem betekent nu dat zzp’ers in andere sectoren ook naar de rechter kunnen stappen en kunnen afdwingen dat alles dat voor normale werknemers geldt, ook voor hen geldt.

Alsnog recht op pensioen, ziektewet, ontslagvergoeding
Met terugwerkende kracht kunnen ze verlangen dat pensioenpremies voor hen worden afgedragen, dat ze recht hebben op een ziektewetuitkering en dat ze, als ze zijn ontslagen, recht hebben op een normale ontslagvergoeding.

Waarschijnlijk gaat PostNL in beroep tegen de uitspraak.

'PostNL geeft zeer gedetailleerde instructies'
Concreet heeft de kantonrechter in twee zaken van de drie zaken die waren aangespannen geoordeeld dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. ''PostNL geeft zeer gedetailleerde instructies ten aanzien van de uitvoering van het werk zoals de eisen waaraan de bus dient te voldoen, kleding en schoeisel en de wijze waarop de routes gereden dienen te worden, en controleert ook op de naleving hiervan''.

Volgens de rechter mag de subcontractor zich niet structureel laten vervangen en alleen door vooraf door PostNL goedgekeurde vervangers. ''De subcontractors werken alleen voor PostNL en zijn daardoor, en door de investering die zij hebben moeten doen voor een bus die voldoet aan de eisen van PostNL, in een economisch afhankelijke positie komen te verkeren. Gelet op al deze omstandigheden ontbreekt het zelfstandig ondernemerschap en acht de kantonrechter alle essentialia van een arbeidsovereenkomst aanwezig''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore