Geld en Werk

Sociale wasstraat gaat naar mkb-beurs NPEX

19 mei 2017 05:59 Aangepast: 28 juli 2017 02:00

In navolging van onder meer Tuk Tuk Company en The Society Shop gaat ook wasstraatbedrijf BOB Autowas naar mkb-beurs NPEX. Oprichter Mark de Graaf hoopt 2,5 miljoen euro op te halen. "We groeien enorm hard en hebben kapitaal nodig voor nieuwe vestigingen."

Als student aan de TU Delft verdiende Mark de Graaf al bij met een baantje in een wasstraat. In 1995 had hij zijn eerste eigen wasstraat en in 2001 richtte hij BOB Autowas op. Inmiddels zijn er zeventien wasstraten in Nederland met die naam en twee op Curaçao.

Medewerkers met een lichte handicap

Op Curaçao is water en elektriciteit schaars en dus duur. "Daarom was het van groot belang om daar een zuinige wasstraat neer te zetten. Die duurzame manier van werken passen we nu in al onze vestigingen toe."

Maar het is iets anders dat BOB Autowas naar eigen zeggen uniek maakt. "Dat zijn onze medewerkers. We nemen mensen aan die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Of een lichte handicap hebben. Juist door in hen te investeren creëer je loyale en vriendelijke medewerkers. Dat is onze kracht."

Geen controlerend belang

De wasstraat-keten groeit snel. Binnen vijf jaar wil De Graaf vijftig vestigingen hebben. Om nieuwe vestigingen te kunnen openen heeft het bedrijf kapitaal nodig en de NPEX-beurs was de beste optie.

“De eigen middelen zijn op en bij de bank kunnen we niet voldoende lenen. Ik heb een investeringsmaatschappij overwogen, maar die willen een controlerend belang in het bedrijf en dat wil ik zo lang mogelijk uitstellen.”

Speciaal voor het het midden- en kleinbedrijf

De alternatieve NPEX-beurs is speciaal opgericht om het midden- en kleinbedrijf eenvoudiger toegang te geven tot de kapitaalmarkt. De Graaf hoopt 2,5 miljoen euro op te halen en met dat geld wil hij drie nieuwe vestigingen openen.

BOB Autowas geeft obligaties uit van 1000 euro per stuk, met een looptijd van zes jaar. Beleggers ontvangen in ruil voor hun inleg een jaarlijkse rente van 7 procent. De inschrijving start vandaag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore