Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Olieprijs op laagste punt sinds 2004

Beeld © Bloomberg

De olieprijs daalt verder en staat daardoor op het laagste niveau in elf jaar.

De prijs voor Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, daalt licht tot rond de 37 dollar. Het was voor het laatst in december 2004 dat Brent zo goedkoop was. De prijs voor Brent daalde zelfs even tot iets meer dan 36 dollar per vat.

De olieprijs gaat al anderhalf jaar omlaag, nadat in juni 2014 nog een hoogtepunt van bijna 116 dollar per vat werd bereikt. In de zomer van 2008 stond de olieprijs zelfs even op bijna 150 dollar.

20 euro in de jaren negentig
Het huidige prijsniveau gold in 2004 overigens niet als opvallend laag. In de jaren negentig schommelde de prijs van Brent jarenlang rond 20 dollar per vat.

Ook de prijs van Amerikaanse olie (WTI) gaat verder omlaag. Die staat onder de 36 dollar.

De olieprijzen dalen hard door dat de vraag beperkt groeit, mede doordat de Chinese economie minder hard draait. Nog belangrijker is het overaanbod aan olie. Vooral Arabische landen blijven veel olie oppompen, in een poging de concurrentie uit de Amerikaanse schalievelden de nek om te draaien.

'Olie-oorlog'
In RTL Z Voorbeurs van vanochtend sprak Elwin de Groot van Rabobank van een 'olie-oorlog'. ''De vraag is wie dit het langst kan volhouden. De Amerikanen lijken het te gaan winnen'', zei hij. Het is volgens De Groot 'zeker niet uit te sluiten' dat de olieprijs verder daalt tot 30 dollar per vat. ''De bodem is nog niet in zicht''.

''Binnen de Opec wordt gevochten, Iran wil heel graag olie pompen, Saoedi-Arabië pompt tegen de klippen op'', aldus RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.