Geld en Werk

Nederlandse juristen willen Facebook voor de rechter slepen

15 december 2015 16:06 Aangepast: 04 augustus 2017 02:53
Beeld © Getty

Een groep Nederlandse juristen en privacywaakhonden wil Facebook voor de rechter slepen. Ze eisen dat het sociale netwerk vanaf 15 januari stopt met de doorgifte van privédata naar de Verenigde Staten.

Als Facebook daar niet aan gehoorzaamt, wordt er een zaak aangespannen.

Naast Facebook worden ook dochterbedrijven WhatsApp en Instagram aangeklaagd. Hoewel Facebook specifiek wordt benoemd, gelden de bezwaren voor alle Amerikaanse bedrijven die Europese gegevens verwerken, zo benadrukt Otto Volgenant van advocatenkantoor Boekx.

Het advocatenkantoor werkt samen met onder andere burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. De partijen eisen dat de datadoorgifte naar de Verenigde Staten stopt en pas weer mag worden voortgezet als de privacy van Europese burgers wordt gewaarborgd.

"We willen Facebook onder druk zetten", zegt Volgenant. "Mark Zuckerberg moet zijn stem laten horen in het debat over privacy. De Amerikaanse overheid heeft de oplossing voor dit probleem: de geheime diensten minder rechten geven." 

Safe Harbor
In oktober verklaarde het Europees Hof de zogeheten Safe Harbor-afspraak ongeldig. Deze afspraak maakte het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk om gegevens van Europeanen te verwerken en op te slaan. 4.500 bedrijven, waaronder Facebook, Google en Microsoft maakten gebruiken van de Safe Harbor-afspraak.

Safe Harbor is ongeldig verklaard nadat klokkenluider Edward Snowden aantoonde dat gegevens van Europese burgers op Amerikaanse servers niet voldoende zijn beschermd. De geheime diensten zouden te gemakkelijk toegang krijgen tot data op Amerikaanse servers.

Rechter in Den Haag
Volgenant meldt dat de zaak tegen Facebook eerst voor de rechter in Den Haag komt. Deze rechter kan de zaak doorverwijzen naar het Europees Hof, maar dat verwacht Volgenant niet: "De uitspraak van het Europees Hof over Safe Harbor is heel duidelijk. De datadoorgifte naar de VS mag gewoon niet."

Reactie Facebook
"Facebook gebruikt dezelfde mechanismen als duizenden andere bedrijven in de EU om gegevens rechtmatig te verstrekken van de EU naar de VS en andere landen over de hele wereld", aldus het sociale netwerk. "Wij geloven dat een nieuwe Safe Harbor-overeenkomst met adequate en passende waarborgen voor Europese burgers de beste oplossing is voor de ontstane situatie."

"Wij begrijpen dat de autoriteiten binnen de EU en de VS op dit moment hard aan het werk zijn om zo snel mogelijk tot een nieuwe overeenkomst te komen. Wij hebben er vertrouwen in dat dit zal leiden tot een oplossing."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore