Geld en Werk

'Spotify gaat sommige artiesten achter betaalmuur plaatsen'

08 december 2015 23:04 Aangepast: 04 augustus 2017 11:01
De streamingdienst loopt een groot risico Beeld © AFP

Gratis gebruikers op Spotify krijgen binnenkort minder muziek tot hun beschikking, schrijft The Wall Street Journal. De online muziekdienst zou sommige artiesten willen toestaan om hun muziek alleen aan luisteraars aan te bieden die betalen voor een abonnement.

Het Zweedse bedrijf wilde afgelopen negen jaar nooit een onderscheid maken tussen het gratis aanbod en de muziek waar betalende klanten naar kunnen luisteren. Consumenten die geen abonnement hebben, krijgen in plaats daarvan reclames te horen.

Het bedrijf wil nu testen welke effecten een kleiner gratis aanbod heeft en hoeveel gebruikers in dat geval toch overschakelen op de betaalde variant, zou het bedrijf tegen platenbazen gezegd hebben.

Taylor Swift
Vorig jaar besloot zangeres Taylor Swift om haar muziek helemaal van Spotify te halen omdat ze vindt dat de muziek van artiesten op waarde geschat moet worden. Zij vroeg het bedrijf destijds of het mogelijk was om haar nieuwste album '1989' alleen aan de betalende groep aan te bieden, maar dat weigerde de streamingsdient. Volgens de Amerikaanse krant heeft het bedrijf nog niet besloten welke muzikanten achter een betaalmuur gaan.

De streamingdienst loopt een groot risico, want gebruikers kunnen hun favoriete nummers nog steeds gratis via YouTube beluisteren. Spotify heeft wereldwijd ruim 20 miljoen abonnees die betalen voor zijn premium-dienst. De gratis variant bereikt ongeveer 80 miljoen luisteraars.

Reactie Spotify
Inmiddels heeft Spotify gereageerd en zegt tegenover The Verge dat het trouw blijft aan zijn huidige model: gratis en betaald. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore