Geld en Werk

IQ land belangrijker voor je salaris dan je eigen intelligentie

08 december 2015 16:22 Aangepast: 04 augustus 2017 11:01
Beeld © AFP

Of je een goed salaris verdient hangt niet alleen af van je eigen intelligentie, maar vooral van het gemiddelde IQ van het land waar je woont.

Natuurlijk is er een verband tussen je IQ en dat wat je verdient, maar nog belangrijker is het gemiddelde IQ in je land.

Dat beschrijft econoom Garett Jones van de George Mason Universiteit in de Amerikaanse staat Virginia in zijn nieuwe boek 'Hive mind, how Your Nation’s IQ Matters So Much More Than Your Own'.

Groter IQ in een land leidt tot hoger inkomen
Binnen een land leidt een 1 punt hoger IQ tot een toename van het eigen inkomen met 1 procent. Tussen landen zijn de verschillen juist veel groter. Een IQ dat een punt hoger ligt dan in een ander land resulteert in een 6 procent hoger persoonlijk inkomen in vergelijking met iemand uit het andere land.

In een interview met Quartz geeft Jones aan dat er sprake kan zijn van een aantal factoren: de link tussen IQ en geduld, samenwerking en prestaties van je team. Een vierde factor, de productiviteit van degenen om je heen, verveelvoudigt de invloed van de eerste drie.

''Slimme mensen zijn vaker geduldig en als je geduldiger bent, ben je meer geneigd geld te sparen. Er is dan meer geld beschikbaar om te investeren'', aldus Jones.

Samenwerking
Uit een analyse van drie deskundigen blijkt dat mensen met een grotere intelligentie vaak streven naar oplossingen waar beide partijen voordeel van hebben, naar het vergroten van de economische koek (in plaats van deze te verdelen) en gedrag waarbij ze zich niet alleen richten op zichzelf, maar ook op anderen. Jones: ''intelligente mensen werken meer samen, omdat ze geduldiger zijn en voorzichtigere mensen zijn meer bezorgd over hun reputatie, ze letten meer op de langetermijnvoordelen van samenwerking.''

Een ander onderzoek levert op dat het gemiddelde IQ van een team een goede voorspeller is van de prestaties van dat team. En in de economie is het ook belangrijk om samen te werken, net als in een sportteam. 

Mensen om je heen
Ten slotte, weer een ander onderzoek levert op dat als de mensen waarmee je samen werkt 10 procent productiever worden, jijzelf 1,2 procent productiever wordt. We worden mede gevormd door degenen om ons heen.

''Als je samenwerkt met slimme mensen dan is dat belangrijker voor je dan dat je zelfs slim bent'', aldus Jones. ''Het gaat dus om het gemiddelde intelligentieniveau in een land.'' Hij weet niet zeker of het gemiddelde IQ van het land als geheel, of het gemiddelde IQ van de slimste mensen in een land belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de economie op de langere termijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van