Geld en Werk

Ook drogisterijketen DA op rand faillissement

23 december 2015 14:29 Aangepast: 04 augustus 2017 00:52
Beeld © ANP

Drogisterijketen DA verkeert in zulke grote financiële problemen dat de rechtbank in Amsterdam het moederbedrijf DA Retailgroep uitstel van betaling heeft verleend. Dat bevestigt een woordvoerder aan RTL Z.

De keten heeft 266 winkels verspreid over heel Nederland, de meeste zijn in handen van franchiseondernemers. Het bedrijf heeft zeven winkels in eigen beheer. De rechtbank heeft Joris Lensink van De Vos & Partners aangesteld als bewindvoerder. 

Welke gevolgen de ontstane situatie voor de franchisers precies heeft kan de woordvoerder van DA Retailgroep niet zeggen: "Daar gaan wij niet over. De winkels kunnen gewoon open blijven, want wij blijven gewoon leveren. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum blijven open." Verder wil hij niets kwijt over de aanleiding voor de aanvraag, 'dat is zo afgesproken met de bewindvoerder'. Wel wil hij nog kwijt dat de problemen 'niet van de ene op de andere dag zijn ontstaan'. 

Henk Castelijns, directeur DA zegt tegen RTL Z dat de problemen een combinatie zijn van twee zaken. "Aan de ene kant zijn er een groot aantal ondernemers die hun contract met ons niet verlengd hebben. En aan de andere kant zijn er een aantal ondernemers die moeite hebben met het betalen van facturen, waardoor de debiteurenstand hoog opgelopen is."

Volgens Castelijns zijn de gevolgen voor de franchisers zijn beperkt en wordt er gewerkt aan een doorstart.

'Falend beleid'
Ook CNV-bestuurder Roos Rahimi zegt dat de problemen niet van de ene op de andere dag zijn ontstaan: "Ik kom al langere tijd bij dit bedrijf en op een gegeven moment herken je als een bedrijf bezig is met overleven of echt iets neerzetten." Volgens haar had het bedrijf geen duidelijke strategie en was het voor klanten niet duidelijk of ze nu luxe of juist goedkope producten konden verwachten. "De problemen zijn het gevolg van het falen van beleid", aldus Rahimi. 

Bij het bedrijf zelf werken 212 mensen, zij blijven voorlopig gewoon aan het werk. Hoeveel mensen er bij de franchisenemers werken is onduidelijk. "Daar hebben wij eerlijk gezegd niet echt zicht op", zegt Rahimi. "Zij werken vaak met hooguit één of twee werknemers."

Het zijn zware dagen voor Nederlandse winkelketens. Eigenaar Sun Capital trekt de stekker uit warenhuisketen V&D, dat uitstel van betaling heeft gekregen van de rechtbank. De financiële situatie was volgens de investeringsmaatschappij 'onhoudbaar'. Gisteren kreeg het moederbedrijf van veel bekende schoenenwinkels, Macintosh, al uitstel van betaling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore