Geld en Werk

Snel geregeld: de doorstart van het failliete DA

30 december 2015 11:24 Aangepast: 30 december 2015 17:09
Beeld © ANP

Failliet gaan en nog dezelfde dag een doorstart maken. Het gebeurde gisteren met het moederbedrijf van drogisterijketen DA. Dat ging wel heel rap.

Gisterenochtend sprak de Amsterdamse rechtbank het faillissement uit van DA Retailgroep. Opvallend snel na het uitspreken van het faillissement stond er een overnamekandidaat op de stoep, een bedrijf dat volgens het register van de Kamer van Koophandel pas twee dagen bestaat.

Volgens curator Marc Udink, niet betrokken bij deze zaak, is dat gebruikelijk: "Het is net vis, je moet er snel bij zijn bij een faillissement, anders is het rot." Een snelle doorstart is van belang, zeker in dit geval met veel franchisenemers, die afhankelijk zijn van de centrale organisatie voor het openhouden van hun winkels.

"Het kan goed dat er al een doorstartplan was voordat het faillissement werd uitgesproken, maar dat dit pas uitgevoerd kan worden na een faillissement", legt hij uit. Reden hiervoor kan zijn dat het bedrijf af wil van boventallig personeel, maar geen zin heeft om ontslagvergoedingen te betalen. Dat is volgens Udink een geaccepteerde praktijk in Nederland die door de rechter ook is toegestaan. 

Vlotte doorstart
Nadat DA Retailgroep failliet werd verklaard, werd het overgenomen door de Nederlandse Drogisterij Service B.V., een besloten vennootschap met als enige aandeelhouder Holland Pharma. Dat bedrijf is op haar beurt weer een dochteronderneming van de Mosadex Groep. Dat is een coöperatie van apothekers die in het boekjaar 2013/2014 een winst van 53 miljoen euro had op een omzet van ruim 1,2 miljard euro. Vanuit drie distributiecentra levert het artikelen (medicijnen, homeopathische middelen, verband, voedingssuplementen) aan apotheken en drogisterijen. 

De Nederlandse Drogisterij Service B.V. bestaat pas sinds maandag, toen het werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als bestuurder staat Henk Castelijns geregistreerd, sinds oktober in dienst bij DA Retailgroep. 

Familiebanden
Opmerkelijk is dat zijn jongere broer Ludwig directeur is bij Mosadex, het moederbedrijf van Holland Pharma. Toch is er geen sprake van een vooropgezette strategie, zegt Henk Castelijns tegen RTL Z. De vorige directie voerde ook al gesprekken over een mogelijke doorstart met geïnteresseerde partijen, maar die liepen op niets uit. Castelijns heeft zelf ook gesproken met die partijen, waaronder het bedrijf van zijn broer, toen hij er achter kwam dat het bedrijf het waarschijnlijk niet zou redden. Ook dat leverde niets op, waarna uitstel van betaling de enige optie was die restte. Vanaf dat moment voerden de bewindvoerders de gesprekken en was Castelijns er niet meer bij betrokken. 

"Hij heeft in iedere geval een uitgebreide kijkoperatie kunnen uitvoeren", is het commentaar van Udink op de familiebanden. Volgens hem is er niets mis met zo'n constructie: "De rechter en de curator controleren of er een goede prijs is betaald voor de overname. Dit moet wel het beste bod zijn geweest, het is gekozen uit meerdere alternatieven, anders heeft de curator z'n werk niet goed gedaan", aldus Udink.

In een reactie laat curator Joris Lensink weten zich niet te herkennen in het beeld dat twee broertjes aan een keukentafel hebben bedacht om DA failliet te laten gaan, zodat de drogisterijketen daarna voor een prikkie afgeslankt kon worden doorgestart. Lensink werd nadat uitstel van betaling werd verleend bewindvoerder van DA, en na het faillissement curator.

Weggelopen franchisenemers
Het probleem van DA was dat veel van de franchisenemers uit onvrede over het beleid van de vorige directie uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie tot gevolg. Het bedrijf leverde aan 266 winkels, waarvan er 259 worden bestierd door franchisenemers. Castelijns wil zich met het doorgestarte retailbedrijf opnieuw gaan focussen op “het zo goed mogelijk bedienen van de zelfstandige drogist in Nederland.”

Directeur Bouwman van Holland Pharma ziet de overname als een mogelijkheid te groeien: “Wij hebben het idee dat wij er iets moois van kunnen maken”, zei hij in een eerste reactie tegen RTL Z. Door de overname hoeven DA-winkels hun deuren niet te sluiten, de leveringen gaan gewoon door.

Werknemers dupe
Wie wel de dupe is van het faillissement en de doorstart in afgeslankte vorm, zijn de werknemers van de oude DA Retailgroep. Henk Castelijns denkt dat slechts twee derde van de ruim 200 werknemers zijn of haar baan kan houden. CNV-onderhandelaar Rahimi wil dat medewerkers die hun baan verliezen gecompenseerd worden. 

De Autoriteit Consument en Markt heeft, onder voorbehoud weliswaar, inmiddels toestemming gegeven voor de overname. Vakbonden CNV en FNV zetten wel vraagtekens bij de gang van zaken en de rol van beide broers. FNV-bestuurder De Beer vraagt zich af of het faillissement überhaupt wel nodig was: "Alleen maar om zonder ballast verder te kunnen, ten koste van schuldeisers, belastingdienst en medewerkers?"  Over twee weken gaan de vakbonden om tafel met DA over de toekomst van het bedrijf en de werknemers. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore