Geld en Werk

'Geen sprake van staatsteun aan Starbucks'

03 november 2015 17:32 Aangepast: 03 november 2015 18:20
'We hebben nooit de intentie gehad om bedrijven in staat te stellen om geen belasting te hoeven betalen' Beeld © ChinaFotoPress

Het kabinet kijkt 'ergens komende weken' of het in beroep gaat tegen de uitspraak van de Europese Commissie, die oordeelde dat de belastingdeal met Starbucks 'staatssteun' is, zegt minister Jeroen Dijsselbloem tegen RTL Z.

"Naar ons oordeel hebben we de methodes zodanig toegepast dat er geen sprake is van staatssteun. We kijken nu precies naar het oordeel van Commissie en beslissen dan of we in beroep gaan, zegt de minister van Financiën in het wekelijks gesprek met RTL Z. "We hebben nooit de intentie gehad om bedrijven in staat te stellen om geen belasting te hoeven betalen."

Volgens hem kan het belastingstelsel van alle andere landen, in combinatie met het Nederlandse systeem er toe bijdragen dat bedrijven nagenoeg niks hoeven af te dragen. "De enige manier om dat op te lossen is door dit probleem gezamenlijk dicht te schroeien. Dat zijn we nu aan het doen."

Oplossing
Op dit moment wisselen OESO-landen informatie uit en maken ze internationale afspraken om belastingontwijking tegen te gaan, zegt hij. "Dat gaat nu heel hard en Nederland werkt daar ook volledig aan mee."

Vorige maand oordeelde de Europese Commissie dat de belastingdeal tussen Starbucks en de Nederlandse fiscus onrechtmatig is. Volgens anonieme bronnen in dagblad Trouw vandaag zouden ook deals met grote multinationals als Pfizer, Microsoft en Kraft Foods onder een vergrootglas liggen. Dijsselbloem ontkracht dit verhaal: "De Europese Commissie heeft eerder een enorme stapel papieren opgevraagd en geoordeeld dat de andere afspraken voldoen aan de standaarden." Alleen Starbucks hebben ze onder een vergrootglas gelegd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore