Geld en Werk

Zzp'ers positiever dan ooit

21 december 2015 11:50 Aangepast: 04 augustus 2017 01:25

Zzp'ers zijn veel positiever over volgend jaar. Ze geven gemiddeld een 7,3. Dat is een volle punt meer dan het cijfer dat ze de afgelopen jaren gaven voor het nieuwe jaar.

Volgens een enquête van ZZP Netwerk Nederland onder ruim 1300 zzp'ers zijn mannen een stuk enthousiaster dan vrouwen. Mannen geven gemiddeld een 7,3 voor 2016 en vrouwen een 6,9. Volgens voorzitter Jerry Helmers van ZZP Netwerk Nederland kan bij het verschil tussen mannen en vrouwen meespelen dat vrouwen vaker nog zorgtaken hebben.

Zzp'ers zijn veel optimistischer dan eerdere jaren. ZZP Netwerk Nederland houdt vanaf 2009 de verwachtingen bij en steeds lag het cijfers iets boven de 6. Vorig jaar was het optimisme het grootst, met het rapportcijfer 6,4. 

Helmers geeft aan dat het 'wel prettig is om te zien dat het vertrouwen weer terug is'. ''De economie trekt aan, de agenda is voller, er worden meer offertes uitgezet en ook verzilverd'', aldus Helmers. 

Vertrouwen 2015 steeg pas in tweede jaarhelft
Zzp'ers zijn ook over 2015 tevreden, maar het vertrouwen steeg pas met name in het tweede halfjaar. 

Volgens Helmers voelt het economisch herstel nog broos aan, maar er zijn meer opdrachten en ook de diversiviteit van opdrachten en opdrachtgevers is groter dan eerdere jaren.

'Drie redenen voor optimisme onder zzp'ers'
Zzp-expert Pierre Spaninks is kritisch over het onderzoek. Hij vraagt zich af welke vragen precies zijn gesteld. Spaninks zegt zich wel te herkennen in het optimisme van zzp’ers. Er zijn drie ontwikkelingen die heel positief zijn voor zzp’ers, geeft hij aan:

1. Het belastingplan met 5 miljard euro aan lastenverlichting betekent dat Nederlanders meer te besteden hebben. ''Voor zzp’ers is dat altijd goed, burgers gaan dan bijvoorbeeld hun huis verbouwen''.
2. Het CBS verwacht dat de economie volgend jaar met 2 procent groeit. Daar gaan ook zzp’ers van profiteren die zich op de zakelijke markt richten
3. De ECB probeert wel de inflatie te verhogen, maar dat lukt nog niet. Als je kosten niet stijgen en de opbrengsten wel en de tarieven misschien ook wat, dan ben je beter uit, zo geeft Spaninks aan.

Bij het verschil in optimisme tussen mannen en vrouwen wijst hij erop dat vrouwelijke ondernemers vaak wat behoudender zijn en minder geneigd om risico op te zoeken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore