Geld en Werk

Holland Pharma wil met DIO samenwerken in strijd tegen Kruidvat

30 december 2015 17:15 Aangepast: 30 december 2015 17:32
Beeld © ANP

Groothandel Holland Pharma, die gisteren een doorstart maakte met DA, voert ook gesprekken met drogisterijketen DIO. Het ziet mogelijkheden voor een samenwerking in inkoop en distributie.

Gisteren werd het moederbedrijf van DA failliet verklaard, waarna even later bekend werd dat een doorstart kon worden gemaakt met een nieuwe eigenaar. Het servicekantoor en het distributiecentrum van de DA-formule - een franchiseketen - gaat verder onder de Nederlandse Drogisterij Service B.V., waarin Holland Pharma een meerderheidsbelang heeft.

Holland Pharma wil op dit vlak ook 'samenwerken' met Faco, het moederbedrijf van drogisterijketen DIO, wat eveneens een franchiseformule is. Of het om een overname gaat, wil Holland Pharma niet bevestigen. "Er wordt druk gediscussieerd", zegt algemeen directeur Jan Bouwman.

Sterkere positie tegenover Kruidvat
DA en DIO hebben samen 500 winkels, en met een gezamenlijke organisatie kan een sterkere positie worden ingenomen in de markt. "Als de twee ketens worden samengevoegd, kun je weer meedoen in het grote geweld van Kruidvat, Etos en Trekpleister. Je kunt dan meer acties doen en meer afnames afspreken, waardoor je je qua prijs anders kunt positioneren", legt Bouman uit. 

Bij Holland Pharma werken zo'n 430 mensen. De groothandel levert aan apotheken, drogisterijen, natuurzaken en reformwinkels. Voor Holland Pharma zijn de contracten met franchisenemers van DIO interessant om over te nemen, en de "500 adressen waaraan we servicepakketten kunnen leveren". "Faco heeft een beperkt assortiment, wij hebben tussen 40.000 en 50.000 producten meer. Die hoeven we niet allemaal in de winkels aan te bieden, maar vooral ook digitaal. Holland Pharma is gespecialiseerd in avondverkoop online."

DIO is net als DA een franchiseformule, met meer dan 200 vestigingen. In tegenstelling tot DA is deze keten wel winstgevend; het groeide in de afgelopen jaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore