Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

V&D op rand van faillissement: 'Rampzalig voor personeel'

23 december 2015 07:57 Aangepast: 04 augustus 2017 00:52
Beeld © ANP

V&D krijgt uitstel van betaling als gevolg van tegenvallende resultaten. Aandeelhouder Sun Capital is niet langer bereid om geld in het bedrijf te steken. Vakbond CNV is in shock: "Dit is rampzalig voor het personeel."

Het gaat om uitstel van betaling voor de hele groep, dus ook La Place. Alle vestigingen blijven open; alleen de webshop wordt gesloten tot nader order. 

Gisteravond meldden bronnen al aan RTL Z dat de 10.000 medewerkers vandaag om 09:00 uur van het nieuws op de hoogte worden gesteld. FNV-bestuurder Niels Suijker heeft vanochtend een mail gestuurd naar V&D om te vragen of de berichtgeving van RTL Z juist was, en 'kreeg al vrij snel een mailtje terug dat het nieuws helaas klopt'. De rechtbank van Amsterdam heeft uitstel van betaling verleend; Kees van de Meent en Hanneke De Coninck‐Smolders zijn aangesteld als bewindvoerders.

'Enorme teleurstelling'
"Het is een enorme teleurstelling dat we uitstel van betaling moesten aanvragen", reageert topman John van der Ent. "We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken."

Dit kwartaal had het 'golden quarter' moeten worden, maar dat is blijkbaar niet gelukt, zegt vakbondsman Martijn den Heijer van CNV. Hij is geschrokken. "Dit is rampzalig voor het personeel en een hard gelag, zo vlak voor de kerst", zegt hij tegen RTL Z. "Ik heb mijn leden net een brief gestuurd met de wens dat 2016 een beter jaar wordt dan dit jaar, maar die kerstwens lijkt nu dus al achterhaald."

Sun Capital
V&D raakte begin dit jaar in zwaar weer door grote verliezen in 2014. Het winkelconcern verlaagde in januari de lonen van het personeel en de huren van de winkels. Na maandenlange conflicten met verhuurders en vakbonden leek V&D uiteindelijk toch uitzicht te hebben op voortbestaan.

Er kwam een akkoord over huurverlagingen met het merendeel van de verhuurders, en door het ontslag van 400 werknemers zouden de loonkosten omlaag gaan. Daarnaast stak de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, die V&D in 2010 kocht, tientallen miljoenen euro's extra in de winkelketen. Nu is het daar niet meer toe bereid, laat V&D weten. Het bedrijf had last van 'een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden', waaronder het warme weer in november en december, waardoor het lastiger is om najaarscollecties te verkopen. Dat leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort.

Opnieuw verlies
Ondanks alle hervormingen bleef het beroerd gaan met V&D. Het winkelconcern koerste dit jaar opnieuw af op een verlies van tientallen miljoenen, bleek uit uitgelekte stukken. Sinds de overname door Sun Capital boekte V&D elk jaar verlies. De keten telt 62 warenhuizen.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het personeel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore